Местни избори се провеждат днес, 29 октомври.

От рано сутринта до урните отидоха и кандидатите за кмет на София. Ето за какво гласуваха те:

Ваня Григорова: Аз очаквам да победя, а не да отида на балотаж

Гласувах за София, в която всеки един гражданин може и трябва да бъде чут. Това каза кандидатът за кмет на столицата Ваня Григорова, след като упражни правото си на глас.

"Надявам се, че разговорите за технологиите от вчера не са засенчили идеите и посланията на кандидатите. Призовавам всеки един от нас да не се смята за ням свидетел на това, което се случва в неговия живот", каза тя и допълните, че е гласувала за София, която трябва да бъде един по-светъл град.

"Освободен от властта на парите, град в който всеки се чувства у дома си, град без елитни и неелитни училища, град без частни улици и без заградени обществени такива. Призовавам хората днес да излязат и да покажат, че хората са по важни и от машините", подчерта Григорова.

Ваня Григорова
БТА

"Аз очаквам да победя, а не да отида на балотаж, тъй като в крайна сметка след 33 години власт на парите е време хората да се усетят. Гласувах толкова рано днес, за да покажа и на хората, които толкова рано дори и в неделя отиват на работа, че всеки може да отдели няколко минути, за да участва в политиката", каза още тя.

По думите й технологията не е важна, защото правото на глас може да изрази, както на машина, така и на хартия.

"Не бива да превръщаме технологията във водеща тема, когато водещата тема трябва да бъдат идеите за това как трябва да се промени София през следващите четири години", коментира тя и пожела успех на всички кандидати.



Терзиев: Продължавам да съм оптимист, че ще направим силно представяне

Продължавам да съм оптимист, че ще направим силно представяне днес. Гласувах за една по добра и управлявана София. Това заяви кандидатът за кмет на столицата Васил Терзиев.

"Вярваме, че може повече от това, което ни се казва, винаги е било така. Ще бъде по-добре. Оптимист съм за бъдещето на града", каза той, след като упражни правото си на глас.

Терзиев сподели, че се надява да има висока избирателна активност, тъй като изборът днес предопределя състава на бъдещия общински съвет, предопределя много неща, които ще се случат или няма да се случат.

Васил Терзиев
БТА

"Не бъдете апатични, излез те и гласувайте", апелира той гражданите.

"Дали е на хартия или на камък, отговорността е у нас", каза Терзиев и допълни, че се надява вотът да не бъде опорочен.



Антон Хекимян: Нагледахме се на достатъчно хаос, време е София да бъде още по-добре управлявана

"Призовавам хората да гласуват не само заради хубавото време, а това е начинът гласа ни да бъде чут. Гласувах за по-сигурна, по-чиста и по-подредена София." Това заяви кандидатът за кмет Антон Хекимян.

"Гласувах за това хаоса в държавата, който виждаме през последните две години и половина да не се повтори. Нагледахме се на достатъчно хаос, време е София да бъде още по-добре управлявана", каза още той. "Има опашни пред урните, има хора, които искат да гласуват. Аз винаги съм гласувал, откакто има машини с машини и щях да го направя и сега, ако не бяхме загубили доверието в този процес", заяви Хекимян.

Антон Хекимян
БТА

Той допълни, че още в петък е заявил, че ще гласува с хартия независимо, какво щеше да е решението на избирателната комисия.

"Имаме достатъчно примери в Европа, че се гласува на хартия. Трябва да имаме доверие в държавните институции. Все още имаме държава, надявам се да продължим да имаме", каза кандидатът за кмет на София.



Вили Лилков: Гласувах за чиста и зелена София

За съжаление всички тези, които управляват изборния процес, допуснаха голям театър. Те дължат обяснение на гражданите. Надявам се да не се отрази на честността на вота. Това заяви кандидатът за кмет на София Вили Лилков. Гласувах за чиста и зелена София, за уютна градска среда. Това е и моето послание към софиянци, каза още кандидатът за кмет на столицата.

вили лилков
БГНЕС

Деян Николов: Гласувах за прозрачно управление и по-справедлива София

"Надявам се вотът днес да бъде честен. Гласувам за по-справедлива София, морално и прозрачно управление в следващите 4 години". Това заяви кандидатът за кмет на София Деян Николов.

Той посочи, че се надява през следващите 4 години СОС да работи ефективно и да се обърне повече внимание на крайните квартали.

Деян Николов
БГНЕС

"Сега с хартиената бюлетина при всички положения ще бъде малко по-трудно, ще има невалидни бюлетини, но се надяваме всичко да мине успешно", допълни Николов. 

По думите му има реални шансове за балотаж.



Ивайло Вълчев: Застанах пред урната с леко неудовлетворение, защото съм огромен привърженик на машинното гласуване

Гласувам за това София да бъде такава, каквато всички си я представяме, като един модерен европейски град от 21 век. Това заяви кандидатът за кмет на столицата Ивайло Вълчев.

Деян Николов
БГНЕС

"Силно се надявам хората днес да излязат и да гласуват с разум и поне днес да оставят на страна излишните емоции, които днес дойдоха малко в повече", каза още той и допълни: "Често да ви кажа застанах пред урната с леко неудовлетворение, защото аз съм огромен привърженик на машинното гласуване".

Dariknews.bg