/ ThinkStock/Getty Images
Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняем, за това, че като непълнолетен, но в състояние да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, в съучастие с неустановено лице, отнел чужди движими вещи на обща стойност 259,50 лева от владението и собственост на М. Г., съобщиха от обвинението.

На 8 септември 2019 г. около 11:00 часа, обвиняемият И. Я. заедно с неустановено лице били в жк. „Илинден“, София. Там се намирал частен имот - дворно място с ограда, в което имало складово помещение, собственост на М. Г.

И. Я. и неустановеното лице взели решение да отнемат вещи от имота. В изпълнение на това, на посочената дата за времето от около 11,00 ч. до около 12,00 ч. обвиняемият, заедно с неговия съучастник, прескочили оградата и влезли в имота.

От там двамата взели множество вещи - метален капак на шахта, електрически удължители, ножица за арматура, медни нагреватели, касови апарати и други. След като взели вещите, двамата напуснали имота и се оттеглили в неизвестна посока. Всички вещи били собственост на М. Г., като общата им стойност била в размер на 259,50 лева.

На същата дата обвиняемият И. Я. продал част от отнетите вещи в пункт за вторични суровини в София. Като за продажбата бил съставен договор за покупко-продажба на битови отпадъци.

По случая било образувано досъдебно производство, в хода на което било установено, че обвиняемият И. Я. е осъждан. Спрямо него била взета мярка за неотклонение „Надзор на инспектор при детска педагогическа стая“.

Предстои делото да продължи в Софийски районен съд.