/ ThinkStock/Getty Images
Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу мъж за това, че чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, отнел чужда движима вещ - велосипед на стойност 316 лева, от владението и собственост на Н.К., без нейно съгласие, съобщиха от обвинението.

Пострадалата живеела в жилище в жк. „Лозенец“ в София. Тя притежавала велосипед, който държала във входа на кооперацията. Н. К. оставяла велосипеда на партера, като го заключвала посредством метално въже с механизъм.

На 20.06.2020 г. около 06,00-06,30 часа обвиняемият В. К. влязъл във входа на посочената кооперация. Той отишъл до велосипеда и разбил механизма за заключване, след което излязъл от входа, бутайки велосипеда и се отправил в неизвестна посока. 

На същата дата около 07,30 часа В. К. се обадил по телефона на свой познат - П. Д., като му казал, че продава велосипед. Двамата се уговорили, обвиняемият да закара велосипеда до дома на П. Д, за да го види.

30-40 минути след проведения разговор, В. К. пристигнал пред адреса, на който живеел П. Д. Той харесал велосипеда и го закупил за сумата от 50 лева, който дал на обвиняемия.


Към момента на извършване на деянието, стойността на велосипеда била 316 лева. В хода на разследването било установено, че обвиняемият В. К. е извършил деянието в условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл.66 от НК.

Спрямо него била взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои делото да продължи в Софийски районен съд.