Съдът решава за присъдата на Брендо
Съдът решава за присъдата на Брендо / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийският апелативен съд (САС) трябва да обяви днес решението си по делото срещу Евелин Банев - Брендо, подсъдим за организиране и участие в престъпна група за пране на пари.

Освен Брендо, на подсъдимата скамейка по този процес се изправят и Симо Карайчев, Моника Добринова, Десислава Дишлиева. През февруари миналата година Софийският градски съд осъди Брендо на 7 години и половина затвор. Тогава другите участници в престъпната група Моника Добринова, Десислава Дишлиева и Симо Крайчев получиха 3 години условно, с 5 години изпитателен срок. Ден преди да чуе присъдата си, Брендо разбра, че прокуратурата иска за него наказание от 12 години затвор. Тогава за Моника Добринова прокуратурата поиска наказание от 3 години, а за останалите двама подсъдими по делото - по 6,5 години, припомня БГНЕС.

Преди седмица прокурорът от Софийска апелативна прокуратура каза в пледоарията си, че иска "наложени наказания в размера, поискан от СГП". Адвокатите поддържаха тезата, че обвинението е не само недоказано, но и недоказуемо.

"Познанството на някакви лица не е достатъчно да се направи извод за престъпна група", казаха те.

С конферентна връзка по делото бе разпитан и Ивайло Хаселбарт, който се намира в затвор в Испания. В показанията си той е заявил, че не познава Брендо и нито един от подсъдимите. Казал е също така, че никога не е имал директна връзка с него, а за Бенев е чел само по медиите. Иначе не го познава. Хаселбарт от 1988 г. не живеел в България и заявил, че никога не е превеждал пари в страната ни.