Стотици протестираха в столицата срещу правителството на Орешарски
Стотици протестираха в столицата срещу правителството на Орешарски / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Стотици протестираха в столицата срещу правителството на Орешарски
64461
Стотици протестираха в столицата срещу правителството на Орешарски
  • Стотици протестираха в столицата срещу правителството на Орешарски

Близо 1000 души в София излязоха на 4-часов протест, организиран в социалната мрежа, срещу новото правителство на Пламен Орешарски.

Първоначално хората се събраха пред парламента, който не бе обграден с метални заграждения, а само с жива верига от полицейски служители.

Протестиращите блокираха за кратко булеварда пред Народното събрание и след това тръгнаха към обичайното място за протести - Орлов мост.

Освен че скандираха срещу лидерите на политическите формации в парламента, те настояха за нови избори.

В страницата на събитието във Фейсбук подкрепа бяха изразили над 20 хил. души, но късно снощи тя беше блокирана.

От нея ставаше ясно, че протестиращите настояват за изцяло мажоритарни избори, свикване на Велико Народно Събрание, промяна на конституцията, без субсидии за партиите, не повече от 80 депутата и възможност те да бъдат отзовавани.

Според протестиращите цялата политическа система има нужда от промяна.

„Много е неясно бъдещето на България, има проблеми в държавата, цялото правителство се клати. Има тъмни сделки, игри. Другото нещо, което много създава напрежението, е изказването за вкарване на задължителен турски език в училищата", разказа един от протестиращите младежи.

„Считаме, че е изключително адекватен като форма на протест да бъде издигнат точно на 2 юни, в деня на Ботев, един негов цитат, в който се казва, че всяко едно правителство е заговор, съзаклятие против свободата на хората", обясни жена, включила се в протеста.

След като протестираха час и половина пред Народното събрание, протестиращите се отправиха към Орлов мост, блокираха за кратко кръстовището, след което протестираха пред Съдебната палата, централите на БСП и ДПС и Конституционния съд.

Много от тях бяха категорични, че протестите ще продължат, но не стана ясно кога ще се случи това.

Освен срещу първите действия на правителството, сред които либерализация на тютюнопушенето, вдигане на майчинските, които според протестиращите ще отидат при ромските семейства, протестиращите се обявиха и за смяна политическата система като цяло.

Национален протест на недоволни от новото правителство бе организиран от потребители на социалните мрежи. Във фейсбук бяха обявени демонстрации в 5 града - София, Пловдив, Варна, Бургас и Сливен. В страната протестите бяха вяли и кратки.

Междувременно около 200 души се включиха в протеста в столицата, организиран от партиите РЗС и НФСБ, с искане за касиране на избора на депутати от ДПС, избрани в София чрез гласове в Турция. Протестът бе в подкрепа на гражданската подписка, която протича под мотото „Без турски депутати в София!".