Столична община ще обжалва решението за обявяване на криза в София
Столична община ще обжалва решението за обявяване на криза в София / снимка: DarikNews, Юлиана Николова
Столична община ще обжалва решението за обявяване на криза в София
18810
Столична община ще обжалва решението за обявяване на криза в София
  • Столична община ще обжалва решението за обявяване на криза в София

София ще обжалва решението на правителството за обявяване на криза и тя да бъде отменена, а кметът Бойко Борисов поиска кризисният щаб да стане оперативен и да се командва и от него. През това време продължава двувластието в почистването на града, като в много случаи сметосъбиращи камиони почистват ненужно често кофите. Общинският съвет скочи най-вече срещу допускането да чисти на фирма „Новера”. Преди месец тя спря да чисти, защото не била получила пари, но не възстанови почистването и след изплащането им.

 

София светна, след като към камионите и метачите на наетите от общината почистващи фирми се присъединиха хора и техника, мобилизирани от Националния кризисен щаб. Но сега в много случаи камионите на различните фирми минават почти един след друг при едни и същи контейнери и те се почистват по-често, отколкото е необходимо. Липсата на координация между общината и правителството едва ли ще спре, тъй като Бойко Борисов поиска държавата да помогне за извозването на балите с боклук, да купи контейнери и - най-вече - да се отмени кризисната ситуация: Но това при условие, че я няма думичката криза. Остане ли думичката криза, да се занимават както в криза – да вървят по два камиона за една кофа и да бият по улиците.

 

Областният управител Тодор Модев, който е и шеф на кризисния щаб изрази съмнение, че е възможна отмяна. „Мотивите са такива, че не мога да приема, че не трябва да има кризисен щаб. Считам, че трябва да продължим своята работа” коментира областният управител.

 

Председателят на групата на социалистите в Столичния общински съвет Жельо Бойчев се почуди защо правителството не е питало съветниците. „Вижте, аз като представител на Общинския съвет казах, че не считам за удачно вземането на решение от страна на правителството за който и да е град или община в България, без да се питат или информират органите на местната власт. Считам, че трябваше да се потърсят представители на Столична община, на Столичния общински съвет, преди да бъде взето това решение” изрази позицията си Бойчев.

 

На заседанието си Общинския съвет пак одобри действията на Борисов за прекратяване на договорите с "Новера" за почистване в София.