Столична община поглежда към малките градинки в София
Столична община поглежда към малките градинки в София / БГНЕС, архив
Столична община поглежда към малките градинки в София
90589
Столична община поглежда към малките градинки в София
Столична община поглежда към малките градинки в София
  • Столична община поглежда към малките градинки в София
  • Столична община поглежда към малките градинки в София

Столична община започва да обновява междублоковите пространства. Близо 11 млн. лева ще бъдат насочени към подобряване на малките зелени площи и по-големите зони за почивка. Кметът на града Йорданка Фандъкова съобщи, че през 2017-а година ще започне и цялостната рехабилитация на Западен парк. От „Московска 33" планират да приключат строителния сезон за тази година с поставяне на осветление в Южния парк и няколко по-малки градски градини.

След като в продължение на няколко години Столична община облагородяваше големите паркови алеи, догодина фокусът се измества върху малките градинки в софийските квартали, стана ясно от думите на кмета Йорданка Фандъкова.

Столична община готви коледен подарък за софиянци

"Догодина ще заложим поне 7 млн. лв. за инвестиции в паркове, градини, междублокови пространства от бюджета на Столична община и поне 4 млн. от европейските средства", каза Фандъкова.

Един от най-големите ремонти през следващата година се очаква да бъде този на Западен парк. Зам.-кметът по екология Мария Бояджийска посочи, че проектът ще се изпълнява две години, а общата му стойност е около 12 млн. лева.

"Проектът в момента е паркоустройство във всичките му части, включително ВиК, настилки, осветление, поливни системи, озеленяване. Освен това ще има сух фонтан, детски площадки, кучешка алея, изцяло нова велоалея, която сме съвместили с трасето от "Люлин", нов вход откъм "Люлин". В парка има предвидени зелено училище, амфитеатър, има възможност да бъдат изградени допълнително тенис кортове, спортни игрища, колодрум", каза Бояджийска.

Фандъкова: В София се раждат идеи, които променят страната и цяла Европа

До месец пък жителите на Бухово ще се сдобият с нова зона за отдих. А през 2017-а година близо 50 дка от зелените пространства там също ще се превърнат в парк.