/ БТА
С церемония по награждаване на младите таланти от конкурса „Фото академика“ стартира 13-ото издание на Европейски месец на фотографията. Учениците до 18-годишна възраст получиха грамотите си в Националния дворец на културата. Там са представени и творбите на 34 от участниците.

Експозицията, както и призовете, са разделени в четири категории – репортаж, портрет, пейзаж и арт фотография, в която свои фотографии са подали най-много участници.

Сред наградените млади таланти са Ния Василева, Александър Михайлов, Даниел Недков, Антоанина Кръстева, Кристиян Спасов, Николай Караянев и др. Журито бе в състав бяха Юрий Трейман, Десислава Веселинова и Валентин Ваклинов.

„Участието и номинацията за изложбата само по себе си е голяма чест. Наградите, които се получиха, са равностойни и те всички водят до едногодишна стипендия, предоставена от Министерство на културата и от Министерски съвет на Република България“, каза Ралица Базайтова от културното ведомство по време на церемонията. Тя свърза творбите на младите автори с изложбата, която бе паралелно открита – „Българска фотография – Избрано 2“.

„Чудесно е, че произведенията на тези млади талантливи автори си кореспондират по този сполучлив начин с произведенията на големите творци. Именно това е начинът, по който наследството преминава и отива към младите хора“, допълни Базайтова.

„Изложбата включва фотографии на едни от най-важните български фотографи, които са работили през 20-и век. Някои от тях вече не са сред нас. Други, слава Богу, са живи и здрави и тази вечер са заедно с нас“, каза Надежда Павлова от национално сдружение Фотографска академия "Янка Кюркчиева".

В „Българска фотография – Избрано 2“ са показани по три творби на 27 фотографи. „Тези три работи са всъщност една представителна извадка от изложба, която авторът или неговите наследници са дарили на Фотографска академия. Тоест, тази изложба е нещо като своеобразен каталог на това, което може да бъде открито. И в тази изложба са включени едни от най-значимите и най-важните български фотографи като Георги Ст. Георгиев, Деяна Стаматова и други“, допълни Павлова.

Програмата на Европейския месец на фотографията ще продължи до края на юни. Четири филма с кино-портрети на фотографите Борис Борозанов, проф. Цочо Бояджиев, Гаро Кешишян и Кирилка Савова ще бъдат показани днес (7 юни) в кино „Влайкова“. На 9 юни ще бъде открита изложбата „Изгубени на времето“ на Невена Златарева, на 15 юни ще бъде представена експозицията „Птиците на България през очите на един поляк“, дело на полския посланик в България Мачей Шимански. Фестивалът ще покаже още „Живот на ръба“ на Антон Даскалов (28 юни), „Софийски улици“ на Божидар Илиев, Весела Карабонева и Самуил Младенов (11 юни), „Родопите преди 50 години“ на Николай Генов (21 юни) и др. Открит урок по пейзаж на Витоша с Радослав Свицеров ще се проведе на 11 юни от 10:30 ч. на метростанция „Г. М. Димитров“.
БТА