София очаква повече приходи от данъците върху имотите и колите
София очаква повече приходи от данъците върху имотите и колите / снимка: БГНЕС

Бюджетът на София за 2015 г. е 1,49 млрд. лв., с близо 28 млн. лв. повече от предходната година. За поредна година Столичната община успява да осигури финансиране на ключовите за София приоритети - транспорт, инфраструктура, екология и образование, заяви председателят на комисията по финанси и бюджет Орлин Алексиев по време на обсъждането на бюджета на сесия на Столичния общински съвет.

През последните години успяхме да осигурим постоянно увеличаване на бюджета благодарение на активната работа и изпълнението на проекти по европейските програми, както и заради мерките, осигуряващи по-висока събираемост, посочи Алексиев.

По думите му са заложени шест процента ръст на приходите. Това е реалистично очакване, което се основава както на постигнатите резултати през миналата година, така и на мерки за по-добър контрол, отбеляза Алексиев. Той каза, че най-важното за гражданите е инвестиционната програма на стойност 725 млн.лв. От тях средствата по европейските оперативни програми са 391 млн.лв. За финансиране по европейските програми са заложени двата най-големи проекта на София - завършването на инсталацията за механично и биологично третиране на отпадъци, продължаването на метрото и започването на строителството на третия метродиаметър, посочи Алексиев.

По неговите думи в бюджета е заложен ръст от 25 млн.лв. на данъчните приходи от 230 млн.лв. за 2014 г. на 256 млн.лв. за тази година. Това се дължи на по-високи очаквания на приходите от данъка върху превозните средства и данъка върху недвижимите имоти. Съществен ръст е предвиден и при данъка за придобиване на имущество по възмезден начин, каза председателят на бюджетната комисия. Ако към тези приходи се добавят и постъпленията от лихвите, свързани с данъчни приходи, общо данъчните приходи нарастват до 270,7 млн.лв. За сравнение само преди 3-4 години данъчните приходи на Столичната община бяха около 220 -230 млн.лв., информира Алексиев. Разликата е значима - 40 млн.лв. повече, без да са вдигани данъците на столичани. 30 млн.лв. са заложени като ръст на неданъчните приходи от 279 млн.лв. На 305 млн.лв. 13 млн.лв. ръстът на приходите при таксата за битовите отпадъци, залага се нарастване със 7 млн.лв. на приходите от собственост.

Алексиев съобщи, че за възстановяване и ремонт на уличната мрежа са предвидени 86,3 млн.лв.; за строителството на метрото - 128 млн.лв. През тази година се очаква доставката на 80 нови автобуса, пет трамвая, 110 единични автобуса. 235 млн.лв. инвестиции в завода за отпадъци, а 14,1 млн.лв. са предвидени за строителство на нови детски градини и разширения на съществуващите, информира Алексиев. Той каза, че Столичната община продължава поетапното ремонтиране на парковете и градинките, за което са предвидени 8 млн.лв. Инвестиции се правят във всички райони на столицата - 4,5 млн.лв. за продължаване на системата за видеонаблюдение, в която ще бъдат включени нови сто обекта. Приоритетите в бюджета показват устойчиво развитие на София през последните години на управлението, каза още Алексиев.

Източник: БТА