Собственици на земи пак негодуват срещу цените за отчуждаване
Собственици на земи пак негодуват срещу цените за отчуждаване / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Собственици на земи пак негодуват срещу цените за отчуждаване
71029
Собственици на земи пак негодуват срещу цените за отчуждаване
  • Собственици на земи пак негодуват срещу цените за отчуждаване

Пореден протест на собственици на имоти, попадащи в територията на Северната скоростна тангента, заедно с ВМРО, се проведе този път пред сградата на Министерството на регионалното развитие. Около 50 души поискаха отмяна на постановлението, според което земите им ще бъдат изкупени на цени от 30 до 80 стотинки на квадратен метър. Жителите на Илиянци, Бенковски, Требич, Враждебна и Малашевци бяха категорични, че няма да дадат земите, наследени от дедите им, за толкова ниски суми.

Справедливи цени поискаха на поредният си протест собствениците на земи около Северната скоростна тангента. По думите им справедливи биха били цени от около 60-70 евро на кв.м. "Изплащат ни по 85 стотинки на квадратен метър, а на някои населени места по 29 стотинки/кв. м. Това според вас реална цена ли е, при положение че се намира на 7 км. от центъра на София. Искаме държавата да плати земята ни. Тя е купувана от нашите деди и прадеди със злато, сега да я изкупят за жълти стотинки, не сме съгласни", казаха недоволните. Те попитаха и как може държавата да им купува земята на цената на тоалетната хартия сега, след като преди това са я продавали за 60-70 евро на кв. м. Те се оплакаха и че представителите на институциите не искат да разговарят с тях.

Собственици на земи пак негодуват срещу цените за отчуждаване
netinfo
Договорът за Северната скоростна тангента беше подписан на 17-ти февруари. Тогава министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева коментира, че не може да промени цената на изкупуване, а гражданите могат да обжалват оценката на земите си по съдебен път. Над 3000 са собствениците, чиито имоти ще бъдат отчуждени. Следващият протест е насрочен за идната сряда.