Скандал в СОС заради сметките за парно в София
Скандал в СОС заради сметките за парно в София / снимка: БГНЕС, aрхив
Скандал в СОС заради сметките за парно в София
60725
Скандал в СОС заради сметките за парно в София
  • Скандал в СОС заради сметките за парно в София

Трябва да се помисли за ежемесечно отчитане на топломерите и отпадане на топлинните счетоводители в София, смята кметът Йорданка Фандъкова. Така тя коментира скандала за завишените декемврийски сметки на абонатите на „Топлофикация-София", с който започна заседанието на Столичния общински съвет. Поводът беше междинното отчитане на данните от проверките, които бяха представени вчера от директора на дружеството Стоян Цветанов. Тогава стана ясно, че близо половината от клиентите на "Топлофикация" са получили по-високи сметки от средното увеличение от 21 на сто спрямо сметките за декември 2011 г. Там, където се установят грешки, топлинните счетоводители ще бъдат санкционирани, а сметките на потърпевшите абонати - коригирани, обеща той вчера.

Редица законодателни промени в областта ще инициира БСП, обяви съветникът от групата Жельо Бойчев. Социалистите смятат част от тях да бъде отпадането на топлинните счетоводители, защото когато стане проблем, започва прехвърляне на топката. На въпрос дали така няма да се засили монополът на топлофикацията, Бойчев отговори лаконично с въпрос: „Е, повече от това как да засилим монопола на „Топлофикация"?".

Миналата година бяхме свидетели на същото положение и оправданието отново беше в най-студените месеци, каза още Бойчев. „При управлението на ГЕРБ явно е най-студената зима, затова им казахме, че ще им подарим по едно палто или ушанки да се топлят. Другото оправдание и виновници се оказаха некоректните съседи", каза той. Социалистите ще настояват за писмен доклад от шефа на столичното парно за това как е формиран разходът за топлоенергия на софиянци за декември миналата година и за мерките, които предприема ръководството на дружеството. От БСП ще настояват и за пълна финансова проверка на топлофикацията и за изслушване на ДКЕВР в парламента.

„От вчерашното обяснение на шефа на „Топлофикация" стана ясно, че нищо не е ясно", коментира съветникът Владимир Кисьов от името на Синята коалиция в общинския съвет. „Това с топлинното счетоводство е жив популизъм, защото трябва да го извършва някой", смята Кисьов. „Трябва да се вземе решение дали ще бъде възложено на монополиста „Топлофикация" или ще бъде на конкурентна основа между топлинни счетоводители".

В отговор Николай Стойнев от ГЕРБ каза, че еатегорично не могат да се допускат грешки и начисляване на големи сметки на хора, които не са ползвали топлоенергия. „Стана дума за това, че е необходимо да се премине към ежемесечно отчитане на ползваната енергия, защото всяко друго начисляване на база на някакви прогнозни количества всъщност води до натрупване на големи аномалии", каза Стойнев.

Кметът Йорданка Фандъкова каза, че трябва да се мисли в посока на ежемесечно безплатно отчитане на топломерите. Когато става въпрос за прогнозни сметки, винаги могат да се получат изкривявания, смята Фандъкова. Кметът каза, че трябва да се мисли в посока отпадане на топлинните счетоводители и да се проверяват завишените сметки над допустимия процент, преди да са пристигнали до хората. Фандъкова каза още, че очаква да получи всички предложения по темата до края на месеца.