Съдът уважи искането на Районна прокуратура – Елин Пелин за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двама обвиняеми за разпространението на порнографски материали с деца. 

В хода на досъдебното производство са събрани доказателства за това, че в жилище в с. Нови Хан, община Елин Пелин, обвиняемите са разпространявали до неограничен кръг потребители на интернет порнографски материали - клипове и снимки, за създаването на които са използвани лица с неустановена самоличност, видимо изглеждащи като ненавършили 18-годишна възраст.

За целта един от обвиняемият използвал преносим компютър и мобилен телефон, посредством инсталирани програми – Bit Torrent клиенти, и чрез профил в електронна поща. Неговият брат – другият обвиняеми, извършвал престъпното деяние чрез мобилен телефон и програмата за обмен на незабавни съобщения Telegram.

Двама от задържаните за детска порнография остават в ареста

По делото са извършени оглед на местопроизшествието, претърсвания и изземвания на веществени доказателства, изготвена е компютърно-техническа експертиза, разпитани са свидетели. Установени са множество мултимедийни файлове и файлове с порнографски изображения на непълнолетни и малолетни лица. Открити са инсталирани приложения, използвани за тяхното разпространение до други лица.

Съдът прие доводите на Районна прокуратура – Елин Пелин за наличие на обосновано предположение за авторството на престъпното деяние. Съществува реална опасност обвиняемите да извършат престъпление, да осуетят разкриването на обективната истина по делото и да се укрият.

Обвиняемите са задържани на 18.11.2022 г. в рамките на мащабна операция за разкриване на мрежа за разпространението на порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, ненавършили 18-годишна възраст. Тя се проведе в няколко града в страната с участието на Прокуратурата на Република България, Националната следствена служба и Главна дирекция „Борба с организирана престъпност“ на МВР.

По искане на Софийска районна прокуратура Софийски районен съд „задържа под стража“ още двама обвиняеми за разпространение на порнографски материали с деца в интернет пространството.

По-рано днес стана ясно, че по искане на Районните прокуратури в Стара Загора и Девня, на двама от мъжете вече са наложени най-тежките мерки за неотклонение задържане под стража.

Разследването продължава под ръководството на прокуратурата.
Прокуратура на Република България