/ БГНЕС
Променят плана за управление на парк „Витоша“, за да се позволи строителство. Решението е окончателно, декларираха днес екоминистърът Нено Димов, вицепремиерът Валери Симеонов и председателят на столичния общински съвет Елен Герджиков. Според тях целта е с промяната да се направи възможно подменянето на старите ски съоръжения на Витоша, които от години са почти неизползваеми.

Витоша инспекция
БГНЕС

Над 10 годишна е сагата с плана за управление на Витоша, според който в момента е забранено строителството на територията на природния парк. Именно това е причината от „Витоша ски“ години наред да не подменят изпочупените съоръжения в планината, твърдят от дружеството.
 
Плановете след промяната уточни Радослав Пеев от „Витоша ски“:
 
 „За поголовно изсичане и съсипване на планината тук не може да се говори. Освен това знаете, че една голяма част от ски съоръженията са в безлесни територии, така че отново не говорим за обезлесяване и съсипване на планината. Броят на съоръженията се запазва, като това, което желаем и смятаме, че е редно в 21 век да се случи, е влековете да се заменят с лифтови съоръжения. Ако държавата наистина има воля, за една година бихме могли да минем всички процедури и след 2 години реално да започнем строежа“.
 
За да започне тази процедура, обаче, първо Министерският съвет трябва да излезе с решение за промяна на плана за управление на парк „Витоша“.

Витоша инспекция
БГНЕС

„Първата стъпка е да бъде инициирано към Министерството на околната среда и водите желание от Столична община или Министерство на спорта за промяна на плана на парк „Витоша“. Тази промяна трябва да мине през съответната процедура, експерти трябва да се произнесат, но тя трябва да разреши, защото в момента това не е разрешено и не може да бъде направена каквато и да е стъпка“, каза екоминистърът Нено Димов.

Витоша инспекция
БГНЕС

От Столичната община и Министерството на спорта заявиха, че веднага ще стартират процедурата. Промяната за плана за управление на Витоша не подлежи на екооценка, стана ясно от думите на Нено Димов. Тук случаят е аналогичен с промяната на плана за управление на Пирин. Дали тя подлежи на екооценка, предстои да се произнесе на последна инстанция Върховния административен съд.