/ БГНЕС
През последните 4 години получихме нова институционална акредитация с оценка 9.61. Университетът продължава да бъде на първо място в най-много професионални направления в Националната рейтингова система на висшите училища.

БГНЕС

Това каза ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков по повод патронния празник и след като поднесе цветя пред паметника на покровителя.

БГНЕС

На тържеството по случай празника, ректорът обяви още, че университетът запазва позициите си в световните рейтингови класации на университетите.

БГНЕС

"Той е единственият български университет в първите 1000 в световните класации. Това означава, че СУ е в първите 4% на световните университети, а в някои направления в първите 2%", посочи той.

БГНЕС


Продължаваме да разкриваме нови специалности и да обновяваме ежегодно учебните планове и програми. СУ предлага образование в 119 специалности за бакалавър след средно образование, както и в над 400 магистърски програми. Броят на новоприетите студенти в бакалавърските и в магистърските програми през последните години се запазва, като сега студентите в СУ са над 20 600, а 1115 от тях са чуждестранните студенти, каза проф. Герджиков. Той подчерта, че СУ е лидер и в докторантското обучение и предлага най-много акредитирани докторски програми в страната - 184. Пет нови докторски програми са в процедура за одобрение, а общо докторантите в СУ са 933.

Софийският университет отбелязва патронния си празник с тържество

Сертификатът по български език от Департамента за езиково обучение на СУ се признава за балообразуваща оценка във висшите училища за българите от чужбина и е включен в програмата "Печат за двуезичност" вече в 11 американски щата, информира ректорът. Той припомни, че СУ има шест кариерни центъра, има издателство, четири музея, има също университетски медии и театър, ботанически градини и университетски библиотеки.

БГНЕС, БТА