На първо място в конкурса "София избира" със 1156 гласа се класира проектът "Повече колела днес, по-чист въздух утре – Пъмп трак София". Той ще се реализира в столичния квартал "Младост", бюджетът на проекта е 140 000 лв., съобщи на пресконференция в Столичната община Кирил Иванов от екипа на проекта. 

„София избира зеленото“ подкрепя четири проекта

 "София избира" е програма на Столична община, създадена по идея на кмета Йорданка Фандъкова, за реализация на проекти, предложени от гражданите, избрани от тях след гласуване, с което те участват при разпределението на част от средствата на бюджета. 

Идеята по думите Кирил Иванов е изграждане на асфалтови велотрасета с разнообразна форма, различна топография, ниво на трудност и специфика спрямо терен. Този вид веломаршрути и трасета могат да бъдат изградени върху всякакви терени в градска и извънградска среда. На малки пространства или големи терени, всички те си приличат по това, че могат да бъдат подходящ терен за пъмп трак. Този вид развлекателни и тренировъчни алеи са абсолютен хит в цял свят. Те служат като площадки за забавление, развиват уменията за баланс и устойчивост, съчетават физическа активност и подобряват данните за активност сред младите и възрастните. Те са притегателен център за събиране на хора, които имат общи интереси в областта на спортните дейности, създават навици, които служат за опазване на околната среда, посочи Кирил Иванов. Площадките се поддържат лесно и се разрушават трудно при вандализъм.

Второто място е за проекта Речен площад "Лъвов мост", който печели 1141 гласа и е с бюджет – 464 100 лева. Автор на проекта е фондация "Колективът". Проектът цели да съживи ключова част от поречието на Владайска река - района на Лъвов мост - един от символите на столицата.

Трето място заема проектът Изграждане на парк "Мокренски проход" в "Красно село". Проектът е спечелил 764 гласа и е с бюджет – 93 929 лева. Идеята е паркът да започва с красива дървена арка с дърворезбован надпис “Парк Мокренски проход“, а във вътрешността на парка да има въжена конструкция с дървено мостче и лабиринт от въжени съоръжения за катерене и игри на по-големи деца.

На четвърто място се класира проектът ДВОРА – детска площадка и общностно "място" в кв. "Факултета", на Фондация Тръст за Социална Алтернатива. Проектът е събрал 709 гласа с финансиране от 195 000 лева.

Четирите класирани проекта са с общ бюджет малко над 893 000 лв., като остатъкът от 106 971 лв. ще бъде заделен като резерв за изпълнението на класираните проекти, информираха от Столичната община. 

За разлика от миналата година, когато класираният на първо място проект "София избира децата", беше с максималния бюджет по програмата, тази година жителите на София са избрали да гласуват за проекти с по-малък бюджет, което дава възможност четири инициативи да бъдат включени за изпълнение.

В тазгодишното издание на Програмата “София избира ЗЕЛЕНОТО” жителите на София имаха възможност да дадат своя глас за 38 проектни предложения на зелени теми на стойност до 1 млн. лв., които да бъдат включени в капиталовата програма на Столична община за 2022 година. В самото начало на процеса по гласуване четири проектни предложения бяха оттеглени от техния вносител и така жителите имаха възможност да дадат гласа си за останалите 34 проекта. В рамките на гласуването бяха получени общо 7105 уникални гласа, уточниха от общината.
 
БТА