Приютиха 70 столични бездомници от студа
Приютиха 70 столични бездомници от студа / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

70 бездомни хора са били приети и настанени през изминалата нощ в центровете в София, съобщават от Столичната община. От тях 58 са приети в Центъра за кризисно настаняване на бездомни лица, 6 - в центровете за временно настаняване на общината и двама - в центъра за временно настаняване в жк „Дружба" на МВР, където се приемат хора без документи. Пет от бездомните хора са насочени към общинска болница.

В центъра за кризисно настаняване се предлага подслон, дрехи и храна - вечеря и закуска. С хората разговаря социален работник и психолог с цел да се даде индивидуална консултация и помощ.

Част от бездомните биват насочени към центровете за обществена подкрепа, към социалната услуга „Училище за самопомощ" или специализирана институция.

Граждани могат да подават сигнали за бездомни хора на телефон 112, на горещия телефон на Столичната община 987 5555.

През деня сигнали се приемат и на телефони 8035 900 и 8035 930. 

Над 1000 са раздадените чаши топъл чай заради студеното време по инициатива на Столичната община, съобщиха от общината. Топлата напитка се раздаваше тази сутрин от 9.30 и следобед от 14.30 ч. на три обществени места в София, както и в три раздавателни пункта за топла храна по инициативата "Социална кухня".  По-голямата част от билковия чай е била раздадена на обществените места - пред Централната жп гара, до църквата "Света Неделя" и при пилоните на НДК. Във вторник инициативата ще продължи - по същото време и на същите места.

Приютиха 70 столични бездомници от студа
netinfo