Приеха доклада за трамвайна линия през Борисовата градина
Приеха доклада за трамвайна линия през Борисовата градина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Приеха доклада за трамвайна линия през Борисовата градина
73983
Приеха доклада за трамвайна линия през Борисовата градина
  • Приеха доклада за трамвайна линия през Борисовата градина

Столичният общински съвет прие доклада на главния архитект на София Петър Диков за изграждането на трамвайно трасе през "Борисовата градина". Този доклад не влиза за първи път, но досега беше обект на сериозни атаки от различни общински съветници.Проектът събуди и огромно недоволство сред гражданите, които го нарекоха "Трамвай Безумие". Проектът предвижда преместването на трамвайна линия номер 18, вместо покрай Телевизионната кула, през просека в "Борисовата градина", по улица "Никола Габровски" и булевард "Г. М. Димитров".

След като общинският съвет даде зелена светлина за изграждането на трасето, главният архитект на София Петър Диков защити проекта като заяви, че той е полезен за града.

"Нашите изчисления показват, че този трамвай е полезен за града. Имаше предложения за подземно, за надземно изграждане, за естакади, успоредни с метрото, и така нататък. Малко хора отчитат, че ние с корекцията на трамвайното трасе по алея "Яворов" и по "Драган Цанков" връщаме на парка повече от 10 декара", каза главният архитект.

Що се отнася до гражданското недоволство срещу проекта, Диков каза, че хората, които протестират, не представляват цялото гражданство. Той напомни, че те имат възможност да обжалват решението в съда, като процедурата по обжалване спира влизането в сила на подробния план, а пък без той да е влязъл в сила, изобщо не може да става дума за каквото и да е строителство. "Основно протестът, който е мотивиран, е срещу изсичане на дърветата и ние сме ги свели наистина на възможния минимум. Сметките на еколозите на проекта са за 47 дървета и това го има описано в становището на "Зелени системи", каза Диков.

Протести срещу изграждането на трасето бяха организирани от хора, живеещи в кварталите "Лозенец", "Изгрев", "Дианабад" и "Студентски град". Мотивите им бяха, че ще се наложи изсичането на дървета в Борисовата градина, ще бъде засегнат топлопровод, който минава от двете страни на улица "Никола Габровски", и това, че трамваят ще преминава в отделни участъци на метър от жилищни блокове.