По повод празника Рождество Христово в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и храм „Св. Неделя” започнаха тържествените богослужения, възглавени от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Бъдни вечер е - традиции и обичаи (ВИДЕО)

На 24 декември (Бъдни вечер) Празнична утреня бe отслужена в катедрален храм „Св. Неделя”, а от 18.00 ч. започна литургията в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

В храм-паметника „Свети Александър Невски” е министър-председателят Кирил Петков заедно със съпругата му и трите им дъщери.

Кирил Петков заедно със съпругата му
БТА

В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" са дошли и много вярващи, за да присъстват на празничната литургия за Бъдни вечер."Подражавайки на Господа, ще бъдем достойни да го посрещнем с радост в деня на неговото пресветло Рождество. Мирът и любовта на Богомладенеца Исус Христос да бъдат с всички нас и светлината на Рождеството да огрява изобилно сърцата ни. Благословена да бъде традиционната празнична трапеза на Бъдни вечер", отправи благослов Негово светейшество българският патриарх Неофит в словото си на празничната литургия за Бъдни в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

"И днес, и в апостолски времена, Бог всеки ден приобщава към църквата си човеците за спасението. Тайната на спасението има своето вечно основание в Богочовечеството, защото словото стана плът и заживя между нас - пълно с благодат и истина. Синът Божий стана Син човешки, за да направи нас - чедата на човешкия род, чеда Божий, като ни обгърне със своята безгранична любов и изкупи греховете ни", каза патриарх Неофит.

БТА

Негово светейшество призова вярващите да бъдат достойни за великото Божие благодеяние, да подражават на Божието човеколюбие и на Божията милост. Спасителят дойде между нас и ни посочи пътя на светлината, на мира и на любовта, подчерта в словото си Негово светейшество.

В центъра на храма българският патриарх Неофит прочете и откъса от евангелското повествование от евангелист Матей, посветено на Христовото Рождество.

Бъдни вечер един от най-светлите християнски празници, който се чества семейно от всички християни. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Исус Христос. Празникът Бъдни вечер е посветен на дома, на огнището, но и на починалите предци - родственици, които също се смятат за част от семейството.

На 25 декември (Рождество Христово) от 9:30 ч. ще бъде отслужена Божествена св. Литургия отново в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Приканват се православните християни да вземат молитвено участие в празничните богослужения, при спазване на всички противоепидемични мерки.