/ БТА
Година след първата копка в София бе открит вече изграденият „Паметник на юристите - спасители на българските евреи“. Инициативата за изграждането на монумента, разположен на столичния площад „Възраждане“, е на Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България, а проектът е реализиран със съдействието на Столична община.

На събитието присъства посланикът на Държавата Израел в България Йосеф Леви Сфари, а церемонията уважиха представители на съдебната власт, на местната власт в столицата, на академичната общност и граждани. Монументът бе осветен от Архимандрит Василий Савов, протосингел на Софийската епархия.

Паметникът е дело на скулптора Красимир Ангелов и архитекта Станислав Константинов. Изграден е в знак на признателност към юристите, участвали преди 80 години в спасяването на българските евреи.

БТА

Лентата тържествено прерязаха Владимир Николов – председател на Асоциацията на прокурорите в България, Преслава Петкова, председател на Камарата на следователите в България и Георги Георгиев, представител на Столичния общински съвет. 

„Виждайки този прекрасен монумент, разположен в сърцето на нашата столица, мога да изпитвам само едно – гордост. Гордост от това, което са направили нашите съграждани 80 години назад във времето. Гордост и от това, че всички заедно успяхме да почетем тяхното дело. Виждаме, че днешният ден отново ни изправя пред предизвикателства – ужасът и страдания от войни, тероризъм, гибелта на невинни жени и деца. Нещо, което смятахме, че е останало далеч в миналото“, посочи в словото си Владимир Николов. По думите му спасяването на българските евреи не е дело на един човек или отделни прослойки, а е следствие на ентусиазма и самоотвержеността на цялото българско общество. 
БТА