/ ThinkStock/Getty Images
Младите червенокръстци отбелязват Световния ден за борба с ХИВ/СПИН
На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН. Борбата срещу СПИН се води повече от 30 години, а в България основната цел е да се гарантира безопасност при кръвопреливането, както и лечение и профилактика.
 
Нови 161 българи с вируса на ХИВ

Всяка година на 1 декември доброволците на БМЧК - София отбелязват Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН с мащабна информационна кампания на територията на София. В подготовката, организацията и провеждането на изявата се включват над 100 доброволци, служители на БЧК, университети, училища и други неправителствени организации.
 
Увеличават се новите случаи на зараза с вируса ХИВ в Източна Европа

По повод 1 декември - Световния ден за борба с ХИВ/СПИН, младежите от Българския Червен кръст организират мащабна информационна акция, която ще обхване ключови места в града.
 

Thinkstock/Getty Images


Под мотото „Узнай своя статус“ младите червенокръстци ще раздават панделки и информационни материали на тема „Превенция на ХИВ/СПИН” в столичните училища: ЧУ „Дрита“, 54 СУ „Св. Иван Рилски“, 140 СУ„Иван Богоров“, 2 СУ „Акад. Емилиян Станев“, 20 ПЕГ „Св. Методий“, Медицински колеж „Йорданка Филаретова”.
 
Как се живее със СПИН - историята на един самотен българин

На 1 декември 2018 г. от 14:00 до 18:00 ч. в подлеза на метростанция „Сердика“ доброволците на БМЧК-София ще проведат информационна кампания с игри и викторини, ще раздават червени панделки и брошури.
 

ThinkStock/Getty Images


В 18:30 ч. пред църквата „Св. Неделя“ доброволци, приятели и всички желаещи ще оформят „жива панделка“ в знак на съпричастност с хората, живеещи с ХИВ/СПИН.
 
Стряскащо: На всеки 3 минути тийнейджърка се заразява с вируса на СПИН

На 4 декември 2018 г. от 10:00 до 13:00 ч. в Медицинския колеж „Йорданка Филаретова“ ще бъде разположен мобилен кабинет за анонимно безплатно консултиране и изследване за СПИН.