Докладът на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН изтъква, че борбата с епидемията е в „несигурен етап“
Докладът на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН изтъква, че борбата с епидемията е в „несигурен етап“ / ThinkStock/Getty Images
Повече от 130 000 души са диагностицирани с вируса ХИВ миналата година в Източна Европа - най-високият ръст за региона досега, докато броят на новите заразени в Западна Европа намалява, съобщиха Ройтерс и ДПА.

Стряскащо: На всеки 3 минути тийнейджърка се заразява с вируса на СПИН
 
Почти 159 000 нови случаи на зараза с ХИВ са съобщени в Европа през 2017 г., посочва докладът на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и на Световната здравна организация, издаден във връзка с предстоящия Световен ден за борба със СПИН на 1 декември. От новите случаи 75 процента са в Русия и Украйна.

Как се живее със СПИН - историята на един самотен българин
 
Заразените с ХИВ в 53-те държави, попадащи в Европейския регион на Световната здравна организация, са над два милиона души.
Напоследък броят на новите случаи е сравнително нисък, но късната диагноза остава проблем. Всеки втори новодиагностициран заразен вече е в напреднал стадий. Един от пет заразени пък не знае това. Затова здравните агенции призоваха за повече изследвания за откриване на вируса ХИВ.

Активисти алармират за СПИН в Източна Европа и Азия
 
В европейския регион ХИВ поразява много повече мъже - 70 процента от новите диагнози на ХИВ за 2017 г. Положителното развитие за Европа е, че намаляват случаите на зараза между хомосексуалните мъже.

Борбата със СПИН е в „несигурен етап“
 
Общите тенденции показват, че Европейският регион няма да изпълни поставената от ООН цел за елиминиране на ХИВ/СПИН до 2030 г.
 
От началото на епидемията от СПИН през 80-те години на миналия век повече от 77 милиона души по света са се заразили с вируса ХИВ. Почти половината от тях - 35,4 милиона души са починали от СПИН
БТА