класна стая
класна стая / Thinkstock/Getty Images
Свободните места за третия етап на класирането за прием на ученици в осми клас за учебната 2018/2019 година в гимназиите в София са обявени в сайта на Регионалното управление на образованието в столицата.

От списъка, публикуван в сайта на РУО София-град, се вижда, че в Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" има четири свободни места, без квоти, в паралелката с профила "Математически с английски език".

В 91-ва Немска езикова гимназия има едно свободно място за момиче в профила "Чужди езици - немски език, с английски и руски език".

В 73-то Средно училище "Владислав Граматик" има общо седем свободни места. От тях три са свободните места за момчета, а четири са за момичета.

В Технологичното училище "Електронни системи" има две свободни места, които са без квоти. Едното от тях е за паралелката "Системно програмиране с английски език", а другото място е за "Компютърни мрежи с английски език".

В 164-та Испанска езикова гимназия има само едно свободно място за момчета, което в профила "Испански и португалски език".

В Първа английска езикова гимназия са останали пет свободни места за момчета. Първото от тях е в профила "Английски език с испански език и български език". Второто място е за профила "Английски език с испански език и математика". Има две свободни места в паралелката "Английски език с немски и български език", както и едно в паралелката "Английски език с френски език и математика".

Във Втора английска езикова гимназия има общо четири свободни места - едно за момчета и три за момичета.

В Девета френска езикова гимназия са останали общо осем свободни места за прием в третото класиране - четири за момичета и четири за момчета в различни паралелки.

Вижте списък на свободните места за трети етап на класиране за прием в VIII клас

От 20 до 24 юли седмокласниците и техните родители могат да подават заявление за участие в третия етап на класирането за прием в гимназиите. Това ще стане, както при първия етап, в училищата-гнезда или онлайн.

"Третото класиране обаче е изключително рисково, защото ще има обявени единични свободни места в най-желаните паралелки, ако въобще има свободни места, ако някой ученик не се е явил", коментира при второто класиране Ваня Станчева от РУО-София. Тя отбеляза, че ако за първото класиране - за 26 свободни места в паралелка, са се борили много седмокласници, сега за едно-две или три места могат да се борят също немалко ученици. Това са единични бройки за прием и седмокласниците трябва да се отпишат от училището, в което са приети и затова третото класиране е рисково и този риск трябва да бъде внимателно премерен, отбеляза Станчева. Тя посъветва седмокласниците да преценят дали си струва да се откажат от мястото в училището, в което са приети, за да се борят за друго място, без да знаят колко други ученици и с какъв бал ще искат също да се класират в него.
БТА