/ Столична община
Графити върху стенописи от църква, който историците свързват с най-малкия брат на цар Иван Шишман - Иван Асен V, откриха археолозите на кокалянски Урвич, съобщиха от Столична община.

Столична община

Това лято продължиха археологическите проучвания на крепостта кокалянски Урвич, финансирани по общинската програма „Култура“. През месеците юни и юли екип от археолози с ръководител Виолина Кирякова от Националния исторически музей задълбочиха археологически проучвания на Урвич и направиха интересни открития, свързани с историята на София и България.

"Създадохме специален приоритет културно наследство в програма „Култура“ на Столична община, защото за мен това е грижа за опазване на културно-историческото наследство", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Откриха нова археологическа находка на Перперикон (СНИМКА)

"Инвестициите, които ежегодно правим, в проучването и социализирането на културно-историческото наследство от античния и средновековен период от историята на София, сред които е „Цитаделата на Кокалянски Урвич“ са важни за привличането на туристи, както и за образованието", посочи също кметът Фандъкова.

Археологическите проучвания на Урвич се възобновяват и разширяват през последните десетина година с подкрепата на Столична община - програма „Култура“. Втората християнска църква бе открита от екипа в работата им през 2022 г., а нейното проучване е провокирано от издирването на крепостните съоръжения в Цитаделата.

Първата църква, разположена в ниската част на укреплението, е открита още през 1969 г. от проф. Димитър Овчаров. Втората църква е едноабсидна, еднокорабна сграда от края на ХІV век.

Изградена е от гранитните късове на по-ранна постройка, а пода и е застлан с антични тухли. На места каменните редове са подравнявани с по-дебели тухли, а прозорците и проходът от запад са били с дъговидни сводове.

За всичко това свидетелстват десетките тухли и стъкла събрани от църквата. Именно от свода, при входа на църквата, археолозите откриват множество стенописни останки. Сред тях един се откроява - фрагмент от стенопис, върху който е запечатано послание от средновековието. Той е с малки размери, около 10 на 5 см, но върху изгладената му повърхност са врязани български букви в три реда.

Столична община

За сега е разчетено името „Ясен“, което е добър индикатор на фона на запазените песни и предания от този район на София за митичният цар Ясен. Историците разпознават в легендарния образ най-малкия брат на цар Иван Шишман - Иван Асен V, чиято съдба е обвързана със защитата на София и Софийско поле от лятото и есента на 1371 година, посочиха археолозите.

На този етап е трудно да бъдат възстановени липсващите полета от текста. Целта на специалистите е максимално подробно да се извлече информация за написаното.

На обекта работят археолози от Националния исторически музей и Секцията за средновековна археология на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките.