Откриха антични монети на крепостта Урвич
Откриха антични монети на крепостта Урвич / снимка: БГНЕС

Над 30 монети от 4-5 в. сл. н.е. са открити досега на крепостта Урвич. Сред тях е новоткритият златен солид от времето на император Марциан. Това съобщи проф. Николай Овчаров, ръководител на разкопките на средновековната крепост „Урвич”, близо до с.Кокаляне.

Овчаров съобщи за идеята да се създаде инициативен комитет за възстановяване на главната църква на крепостта Свети Илия, както и цялостна реконструкция на манастира „Паисий Хилендарски”. Радостното е, че кметовете на околните общини застават зад този проект и го подкрепят, което е изключително важно, коментира Овчаров. Той посочи, че досега е разкрито цялото западно крило на манастира - трапезарията, магерницата, а тази година е разкопано и южното жилищно крило. Открит е и входът на манастира, както и вратната кула.

Още в късножелязната епоха на Урвич е имало тракийско селище, подчерта Овчаров. От това време е откритата стрела и бронзова гривна. През 13-14 в. крепостта продължава да функционира и е една от най-важните средновековни крепости, пазещи пътя към София, посочи археологът. По думите му през 1382-1383 г. крепостта е превзета от османските турци, но животът там не прекъсва, а се развива. В Османския период Урвич се превръща в ръкописен център, гнездо на християнството и българщината, а манастирът се е един от най-важните места около София, посочи Овчаров.

Той съобщи още, че сред откритията от Урвич са керамика, средновековни стрели, късноримски ключ, който се е носил на врата, серия от т.нар. екзагии - тежести за скъпоценни метали.