19 000 лв. са изразходвани за археологически проучвания на крепостта Урвич
19 000 лв. са изразходвани за археологически проучвания на крепостта Урвич / Sofia Photo Agency
19 000 лева са изразходвани за археологически проучвания на крепостта Урвич край София, каза ст.н.с. от БАН д-р Бони Петрунова. Средствата са отпуснати от Столична община, но според археоложката ще са необходими още пари, за да могат да продължат и догодина. В разкопките е участвал професор Николай Овчаров. Двамата учени се надяват през следващата година на крепостта да бъде отбелязана годишнината от присъединяването на София към българската държава, което става през 809 г.

Крепостта Урвич датира от 13 -14 век и е свързана със съпротивата на цар Иван Шишман и брат му Иван Асен V срещу османското нашествие.

„Проучванията на крепостта в последните години са били в застой, като едва през 2008 година те са подновени”, каза д-р Бони Петрунова и допълни, че са били прокарани пътеки до всички места, на които все още са запазени останки от крепостната стена и сградите в нея. „Разчистихме отново тази църква, в която са намерени изключително интересни стенописи и те са реставрирани. Пуснахме сондажи да проверят местата, на които се търси, на които има указания,, че може да се намери нещо по-интересно като керамика, монети от по-ранни епохи”, каза Петрунова.

Професор Николай Овчаров допълни, че още много неща могат да бъдат открити в крепостта, ако се успее да се повдигне информационната мъгла около Урвич. Така, по думите му, ще се намерят и още средства, ще може да бъде заинтригувана още повече Софийска община и ще може да започнат систематични разкопки.