Над 100 000 души се возят ежедневно по новата метролиния, похвали се Фандъкова
Над 100 000 души се возят ежедневно по новата метролиния, похвали се Фандъкова / Sofia Photo Agency, архив
Над 100 000 души се возят ежедневно по новата метролиния, похвали се Фандъкова
56788
Над 100 000 души се возят ежедневно по новата метролиния, похвали се Фандъкова
  • Над 100 000 души се возят ежедневно по новата метролиния, похвали се Фандъкова

Столичната община е подала заявление до АПИ за изграждане на шумоизолираща стена по участък от Южната дъга. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която поздрави участниците във фестивала „Спорт, здраве и активно дълголетие" в Борисовата градина.

Фандъкова уточни, че такава стена ще бъде изградена в района, в който живеещите се оплакват от силния шум.

„Договорихме се, че Общината ще направи проекта, а АПИ ще инвестира, така че ще бъде изградена такава шумоизолираща стена", заяви столичният градоначалник.

Шумоизолираща стена ще има и на бул. „Акад. Иван Гешов", като тя трябва да е готова до края на годината, каза още кметът. Фандъкова уточни, че над 100 хил. души се возят ежедневно по втората метролиния. Запитана кога ще бъдат доставени новите 10 влакчета, тя отговори: „Подали сме апликационна форма. Разчитаме, че и следващите влакове ще можем да закупим с европейски средства безвъзмездни, така че до няколко месеца се надявам да имаме вече и обявена поръчка".

Докато беше в Борисовата градина, кметът се натъкна на голяма глутница от бездомни кучета. Това предизвика въпроса какво ще се случва с бездомните животни след отварянето на новия приют за 1000 кучета на 1 ноември: „Ще започне масираното прибиране на глутниците, без значение дали някой иска да се грижи за тях на улицата. Онзи ден прибрахме от „Слатина" една голяма глутница в приюта в Сеславци.

Именно район „Слатина", както и Борисовата градина ще са първите места, от които ще се прибират бездомните кучета, каза още кметът.

Тя коментира и отдавнашната идея Общината да плаща част от издръжката за детска градина на родителите, за чиито деца няма места там: „Задължението на общината е да строи, да финансира издръжката на децата в детски градини и ясли. Парите, за които говорите, е по-добре да ги инвестираме в детски градини. Това са средства за предучилищно образование".