"Изключваме възможността това да е злонамерено действие, терористичен акт, тъй като в "Пирогов" съществува сериозна система за охрана, има и полицейска охрана", съобщи вътрешният министър Младен Маринов, който около 6.00 часа дойде в спешната болница. Той уточни, че текат следствени действия, които се провеждат от следовател от Софийска градска прокуратура.

Припомняме, че в 3.54 часа тази сутрин вероятно от кислородната система в стаята на Второ вътрешно отделение е избухнал взрив и пожар. Загинаха двама мъже на 55 и 68 г. Те са били пациенти в същата стая, а единият човек е имал нужда от кислородно лечение заради заболяване на белите дробове.

Взрив на кислородна бутилка и пожар в „Пирогов“, двама загинаха

"Държа да подчертая бързата реакция на болницата, те са предприели абсолютно всички действия, докато дойдат пожарните коли и линейките. Дежурният екип се е справил сам", каза здравният министър Ананиев.

Пирогов
БГНЕС


Над 80 души в отделението са били в непосредствена опасност, а 32 са преместени от Второ вътрешно отделение в други, уточни здравният министър Кирил Ананиев, който също пристигна в болницата. Има и паднала стена вследствие на взрива.

Пирогов
БГНЕС


Други 15 души са обгазени и настанени в други отделения.

Маринов благодари на всички за светкавичната реакция, предотвратила много повече жертви.

Заместник-директорът на болница "Пирогов" проф. Николай Габровски уточни, че причината за инцидента се изяснява. "По принцип голяма част от болните в това отделение са на кислородна терапия, така че там е нормално да има повишени нива на кислород. Най-важното е, че при наличие на близо 100 души в тази сграда всички към момента са в добро състояние, няма допълнително пострадали извън хората, които са били на мястото на този инцидент. Всички са преместени по други структури и отделения. Болницата продължава да функционира доколкото е възможно при нормален режим. Останалите пациенти са в добро компенсирано състояние. Провеждат се допълнителни изследвания на по-тежко болните дали има някакво влияние ", каза още проф. Николай Габровски.
 

По думите му е била предотвратена национална трагедия, ако не е била намесата на пожарникарите.

„Взети са всички необходими мерки. Няма опасност за живота на пациентите. След извършването на следствените действие те ще бъдат върнати в болницата“, посочи Ананиев. По думите му са предприети всички необходими действия за гарантиране на безопасността на пациентите на болницата. „Няма опасност за живота на обгазените. Пряко застрашен е бил животът на 80 души. Екипите на МВР са действали своевременно. Болницата към момента работи нормално“, каза още министърът. Ананиев добави, че други болници са искали да помогнат на „Пирогов“, но екипът на болницата се е справил сам с помощта на пристигналите на място екипи на пожарната и полицията.

Открита е гореща телефонна линия - 02/91 54 540, на която могат да се обаждат близките на пострадалите пациенти от Второ вътрешно отделение.
Това съобщи проф. Габровски.