/ Thinkstock/Getty Images
От днес между 100 и 300 лева глоба грози всеки нарушител на тишината в София извън определените за това часове. Причината е Наредбата за обществен ред и сигурност, която прие Столичният общински съвет през септември. На глоба подлежат и уличните музиканти, но и шофьорите, които позволяват да им бъдат измити стъклата на светофарите. 
 
До приемането на Наредбата за обществен ред и сигурност текстовете бяха многократно променяни. Един от тях забраняваше всички строително-монтажни работи без изключение. В сегашния ѝ вариант забранени са само шумните. Остава обаче забраната за домашни дейности, обясни председателят на комисията по сигурност Иван Илиев:
 
„В хипотезата за шум от домашни дейности и съседи има забрана за такива, които вдигат шум в определени часови интервали - от 22:00 ч. до 08:00 ч. сутринта и от 14:00 до 16:00 ч. Като допълнително утежняващо условие по време на почивните дни е такива дейности да се извършват със съгласието на засегнатите обитатели. По отношение на шума на публичните пространства, там ограничението е от 22:00 ч. до 08:00 ч. сутринта“, обясни Илиев.  

Общинарите гласуваха Наредбата за обществения ред и сигурност
 
При планирани ремонти дейности в блока, достатъчна е уведомителна бележка. За строителите, които нарушават наредбата - глобата е между 300 и 500 лева. Уличните музиканти пък не могат да се изявяват на публични места без разрешение от районния кмет.
 
„Никой не иска да ограничава изкуството, но си представете един подлез с едно малко стълбище, на което свирят улични музиканти, но има и рампа за хора с увреждания и там трябва да се разминават и с пешеходци“, допълни Илиев.
 
Забранява се и събирането на дарения на обществени места, с изключение на БЧК и регистрирани нестопански организации с цел да се противодейства на измамите. Забранява се и миенето на стъклата по светофарите. Глобата за това нарушение отново е между 100 и 300 лева.
 
Друг текст, който отпадна, засягаше скейтъри, на които им беше забранено да изпълняват каскади извън обособените за това места. От днес им е забранено да го правят по общинската собственост, като пейки, парапети и бордюри.