/ БГНЕС
Общинарите гласуваха Наредбата за обществения ред и сигурност
99012
Общинарите гласуваха Наредбата за обществения ред и сигурност
  • Общинарите гласуваха Наредбата за обществения ред и сигурност
Между 100 и 300 лева е глобата за улични музиканти и нарушители на тишината в София според новата Наредба за обществения ред. След дълго отлагане и поправки, беше приета Наредбата за обществения ред и сигурност в Столичният общински съвет. Основният текст се запазва, но в три направления има промени – шумът от строителни дейности, даренията и опазването на публичните пространства. 36 общински съветници гласуваха „ЗА”, а 1 против – Венци Мицов от ПГ5 заради текстът, който забранява изява на уличните музиканти на обществени места без разрешението на Столичната община.

Първата Наредба за обществен реди и сигурност е приета през 1993 година. Направена е серия от ревизии, като последната е от 2010 г. През 2011-та е направен опит за приемане на нова наредба, но тя е обжалвана и съдът се произнася, че Столичният общински съвет не може да дописва закони. Това е историята на дългоочакваната Наредба за обществен ред и сигурност, която днес Общинският съвет прие.  Председателят на ресорната комисия в общината Иван Илиев обясни какво предвиждат текстовете в наредбата. "В хипотезата за шум от домашни дейности от съседи има забрана за такива, които вдигат шум в определени часови интервали - от 22.00 часа до 8.00 часа и от 14.00 до 16.00 часа. Допълнително отежняващо условие е по време на почивните дни такива дейности да се извършават със съгласието на засегнатите обитетали. По отношение на шума в публични пространства - там ограничението е от 22.00 часа до 8.00 часа", каза Илиев.
 
Нова наредба за обществения ред предвижда по-високи глоби

Глобите за нарушения по наредбата за граждани е между 100 и 300 лева, а за строители между 300 и 500 лева. Още една забрана касае уличните музиканти – те не могат да се изявят на места, за които нямат разрешение от районния кмет. "Методиката за даване на разрешение, както беше повдигната и в зала въпросът - дали да е седмично месечно и така нататък ще бъде разработено от Столичната община и това е предвидено в наредбата. Никой не иска да ограничава изкуствено, но представете си подлез със стълбище, на което свири уличен музикант, има рампа за хора с увреждания и там трябва да се разминават пешеходци. Това очевидно няма как да се случи и застрашава сигурността на гражданите", каза Илиев.

Просията е незаконна, припомни Иван Илиев и допълни, че с цел да се намалят измамите с дарения, се въвежда забраната за събиране на дарения на обществени места с изключение на БЧК и регистрирани нестопански организации. В това число забранено е и миенето на стъклата на автомобилите по светофарите, но глоба могат да отнесат и шофьорите. "В София водачи на превозни средства, които искат да им се измият стъклата, се броят сигурно на пръстите на едната ръка. Но ако има такъв случай и той бъде доказан от съответния орган, естествено е той също да понесе своята отговорност, защото в крайна сметка има две страни - такава, която предлага услугата и такава, която я приема или не иска да я приеме", каза Илиев.

Глобата за тези шофьорите и миячите е отново в диапазона на 100 и 300 лева. Забранена и е всякаква атракционна и развлекателна дейност по платната за движение.