Сигнал за качеството на храната в столично училище вдигна на крак контролните органи. Родител публикува в социалните мрежи порцията, която получават децата и предизвика вълна от възмущение. Последва спешна проверка, съобщи NOVA.

МОН: 151 ученици и учители са с COVID-19

Скандалът започна, след като майка на двама ученици публикува снимка на това каква храна са дали на децата в столичното 126 основно училище. Жената твърди, че порция е прекалено малка, а опаковката - твърде скъпа.

Според управителя на фирмата, са спазили точния грамаж по изискване. Децата получили като основно ястие порция от пюре и пуешко. Общата цена на менюто, което включва още супа и десерт, е 4.50 лв. за меню.

Здравният министър: Случаите на COVID-19 в училищата са внесени отвън

„Цената на предлаганата порция е изключително завишена, включително и 1 лв за пластмасови кутии, които струват 5 ст. А да не говорим за количеството храна, защото това беше голяма порция, която аз публикувах”, обясни потърпевшата Милена Манолова.

Докато разговаряхме с майката, в разговора се включи управителката на фирмата доставчик. Според нея грамажите в порциите са определени по норматив.

„Когато се сложи храната в голям съд визуално тя изглежда много малко. Въпросната снимка, която изтече от родител, тогава готвачката беше поръчала, или по погрешка са й докарали, купички за еднократна употреба със 750 мл вместимост”, обясни Силвия Симеонова.

Няма да глобяват директори и учители, ако децата не носят маски в училище

Оплакаха се и учители. За малко парче пица на цена от 1,50 лв. и филия с кашкавал. Липсвали пресни плодове и зеленчуци. Директорът на училището твърди, че по начало не е одобрил избраната фирма.

Проверката на място не откри нарушения. Освен това, че децата се хранят в клас, а не в стола. Причината е ремонт, който продължава. Районният кмет беше категоричен, че ако се открият по-сериозни нарушения, фирмата ще бъде сменена.
NOVA