/ iStock/Getty Images
На 1 февруари временно ще бъде прекъснато водоснабдяването в част от столичния район "Младост", съобщиха от "Софийска вода".

Утре във връзка с монтаж на спирателни кранове на ул. "Околовръстен път", старата отбивка за ж.к. "Младост" се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на "Софийска вода", живеещи в ж.к. "Младост 2", ж.к. "Младост 3", ж.к. "Младост 4", ул. "Околовръстен път" от кръговото за ж.к. "Младост 4" до шоурум "Хюндай", м. Детски град - района между ул. "Самоковско шосе", ул. "Синя светлина", ул. "Проф. Асен Киселинчев", ул. "Синаница", ул. "Хитър Петър", както и ж.к. "София Вилидж".

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа "Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адреси: ж.к. "Младост 2" - пред РУМ, ж.к. "Младост 3" - пред общината, ж.к. "Младост 4" - ул. "Самара" ъгъла с ул. "Филип Аврамов", м. Детски град - ул. "Сияние" ъгъла с ул. "Проф. Асен Киселинчев".

Планираните строително-монтажни дейности са част от мащабна реконструкция на водопроводната мрежа, обясняват от "Софийска вода". Целта е поетапно цялата водопроводна връзка, намираща се на ул. "Околовръстен път", да бъде изградена по нов начин, така че да се елиминира възможността за възникване на аварии в бъдеще и да се повишат възможностите на системата за използване на алтернативни схеми на водоснабдяване.

Реконструкцията на тази връзка е една от най-мащабните дейности за последните десет години. Ще се реконструират общо над 400 м. водопроводи и спирателни кранове с диаметър ф1000 и ф600.

Работата по толкова големи съоръжения изисква значително технологично време, тъй като първо водата от тях трябва да се източи, да се извършат самите строително-монтажни работи и след това отново съоръжението да се напълни с вода. За съжаление, поради факта, че се реконструират стратегически съоръжения за мрежата, не е възможно извършването на този без ремонт без прекъсване на водоснабдяването, допълват от "Софийска вода".
 
БТА