Протест се проведе под прозорците на властта в центъра на София. Демонстрацията е организирана от ПП „Възраждане“ и е срещу зеления сертификат

Министър-председателят Кирил Петков отиде при демонстрантите и дори взе микрофона от импровизираната трибуна пред сградата на парламента. 

протест Възраждане
БГНЕС

Петков каза пред протестиращите: „Знаете ли защо съм тук при вас? Защото е важно, ако искаме да има промяна в тази страна, да работим заедно. Аз съм ходил на много протести“, каза още той, но беше прекъснат от освирквания. "Аз съм тук, за да чуя вашите критики", каза още премиерът. Той припомни, че управляващите планират пълно отпадане на зеления сертификат у нас, но демонстрантите започнаха да скандират "Още днес!". Петков продължи: "Това, което искам да ви кажа е, че нашето правителство не го е страх да говори с народа". 

протест Възраждане
БГНЕС

Минути по-рано Петков обяви, че отива пеша при протестиращите, за да се срещне с тях и да чуе исканията им. "Аз от протести не се притеснявам, напротив – аз съм бил на много протести", заяви той. 

протест Възраждане
БГНЕС


Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов също взе думата: „Няма да се спрем пред нищо. Трябва да има народ, а не население. Да докажем, че ние сме тези, които управляват държавата – ние, българите, а не някой друг“, заяви той пред множеството. "Ще премахнем тестването на децата, закани се още Костадинов", по повод тестването на учениците с щадящи тестове в училище. И призова демонстрантите да не носят маски

В СНИМКИ: Протест срещу COVID мерките под прозорците на властта 

Зеленият сертификат да отпадне незабавно, настоя и доц. Атанас Мангъров, който  също взе думата пред протестиращите. "Зеленият сертификат е фашистки и опасен. Тези, които имат зелен сертификат, могат да се заразяват и в същото време да се движат свободно. Този сертификат е медицински абсурд", заяви той. Инфекционистът настоя и маските да не бъдат задължителни. „Аз всеки ден се срещам с болни от COVID-19. Нека който иска да носи една, три , пет маски, но само който иска, а не да са задължителни“, призова Мангъров.

Блокирано бе движението в района на "триъгълника на властта" - между сградите на Парламента, на Министерския съвет и на Президентството

Демонстрацията се проведе под мотото "Искам нормален живот!". 

Полицейското присъствие в района бе засилено, поставени бяха заграждения около сградата на парламента. 

протест Възраждане
БГНЕС

Припомняме, че преди дни управляващите обявиха поетапно облекчаване на COVID мерките у нас и отпадане на зеления сертификат. Още от утре се облекчават част от условията за ползването му. Въпреки това от "Възраждане" обявиха, че планираният им протест ще се проведе. 

По-рано през деня Костадинов написа във Фейсбук профила си: "Днес отивам пред Министерския съвет, за да защитя правото на достоен и нормален живот - както за мен, така и за всички българи. Никой и нищо няма да ме откаже да се боря за свободата си, и ще се боря, докато победя".