Днес трябваше да се състои извънредно заседание на Столичния общински съвет (СОС), но заради липса на кворум то се провали. Единствената му точка беше изслушване на кмета на Столична община Васил Терзиев във връзка със силно затруднения трафик, транспортното обслужване и пътната безопасност в града.

Искането за извънредна сесия на местния парламент направиха от ГЕРБ-СДС. Регистрирани в зала тази сутрин бяха само 22 общински съветници. Последва прегласуване, след което стана ясно, че регистрирани са едва 26 от общинските съветници.

Групата на „Продължаваме промяната – Демократична България (Спаси София) не влезе в залата.

Преди началото на извънредното заседание Ваня Григорова обяви, че няма да участва в него, защото то е с предизборна цел. От „Синя София“ също отаказаха да участват „в този фарс“.

"Случи се нещо, което подозирахме, че ще стане ПП-ДБ-Спаси София саботираха тази извънредна сесия и се скриха от софиянци. Те трябваше да бъдат в зала, за да може да се дебатира проблемът на града, свързан с кошмарния трафик, за който те носят пряка вина", заяви на брифинг бившият кандидат за кмет на София Антон Хекимян.

"В последната една година в София наблюдаваме липса на кмет, липса на управляваща група от общински съветници, която да застава зад конкретни действия и политики, липса на диалогично управление. Една голяма липса - това е ПП-ДБ-Спаси София, в комплект с кмета Терзиев", допълниха от ГЕРБ. 

Мирослав Боршош бе категоричен, че няма политически акт в това извънредно заседание, защото хората, които висят с часове в задръствания, са от всички политически сили. "Хората, които дишат два пъти по-мръсен въздух, са от всички политически сили", отбеляза той.

Общинският съветник подчерта, че най-големият орган на София за дебати и решения – СОС, е бил бойкотиран от самите управляващите.

"Какво костваше на кмета и на управляващите да проведем един дебат, за да решим проблемите на софиянци", попита Боршош. Според него днес управляващите казаха, че не са способни не само да дават решения, не са способни да дискутират и ги е страх.

"Те не избягаха от нас, от извънредната сесия, те избягаха от стотици въпроси. И другата седмица, ако трябва, ще има извънредна сесия. Ще има още извънредни заседания, няма да оставим града така", увери той.

"Проблемът е, че не ГЕРБ е опонент на настоящото управление, най-големият опонент на това управление е ежедневието на гражданите", каза и Прошко Прошков.

Мотивите за свикването на извънредно заседание на СОС са продиктувани от липсата на устойчива политика на Столична община, особено в областта на транспорта и пътната безопасност, се посочва в доклада, чиито вносители са 22 общински съветници.

Според общинските съветници, вносители на доклада, е необходимо кметът Терзиев да отговори на въпроса възложена ли е на подчиненото му Общинско предприятие "София-проект" процедура за временна организация на движението при детелината на бул. "България" и връзката с Околовръстния път. 

Общинските съветници настояват кметът Терзиев да представи линейния график за основния ремонт и реконструкция на ул. "Опълченска", кои етапи са изпълнени, какви дейности са извършени, какви етапи и дейности предстоят с конкретни срокове, както и изготвен ли е план за работата на обекта в есенно-зимния сезон и какви мерки са взети за гарантиране на достъпа на живущите до имотите им.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
София Господинова/БТА