Експертна група ще търси решение за съхраняване на разкопките на Сердика
Експертна група ще търси решение за съхраняване на разкопките на Сердика / снимки: БГНЕС
Експертна група ще търси решение за разкопките на Сердика
74350
Експертна група ще търси решение за разкопките на Сердика
  • Експертна група ще търси решение за разкопките на Сердика

Съвместна работна група от експерти на Министерство на културата и Столичната община ще търсят решение за разкопките на Сердика. Това обяви министърът на културата от служебното правителство Мартин Иванов след среща със столичния заместник-кмет Тодор Чобанов. По думите на Мартин Иванов в момента ведомството няма средства, които да отдели за финансиране на спешното опазване на Ларгото, но експерти ще търсят начини за съхраняване на културното наследство.

По думите на Мартин Иванов работната група ще започне работата си още следващата седмица.

„Експертите трябва да седнат и да решат в един много кратък срок, имам предвид до края на следваща седмица. Почти сме готови с екипа на комисията, в която инженери, архитекти, археолози, да се съберат и да ни препоръчат какво да се направи. На първо място трябва да се отводни. Това според мен е най-лесното нещо - да се изпомпи водата, но да не се даде възможност това да се случи отново", каза Иванов.

Министерството на културата няма средства за финансиране на аварийното спасяване на разкопките в момента, посочи още Мартин Иванов.

„Оказва се, че в бюджета на Министерството на културата няма средства за подобни аварийни ремонти и за спасителни консервации, което означава, че трябва да се търсят по някакъв друг начин. Разбира се в случая нещата са ясни, ще се обърнем към комисията по бедствия и аварии, която се надявам, че ще влезе във важността на проблема и бързо ще се произнесе", допълни той.

От Министерството, както и от Столична община, са категорични, че докато проектът не бъде изпълнен напълно, каквито и мерки да се вземат те ще бъдат на парче и ще са само временно решение.

Експертна група ще търси решение за съхраняване на разкопките на Сердика
netinfo