дървени греди
дървени греди / БГНЕС
Странни и доста големи дървени греди се появиха в центъра на столицата - пред 133-то училище "А.С. Пушкин" и пред 7-о "Свети Седмочисленици" на ул. "Цар Иван Шишман". От Столична община уточниха, че това са част от дървени конструкции за пейки.

"Дървените греди са част от конструкции за пейки, които ще бъдат разположени по ул.“Цар Шишман“ по проект „Изграждане, възстановяване и обновява на публични пространства от централна градска част - Зона 2“. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община.
 

дървени греди
БГНЕС



"Изпълнителят на Зона 2 е „Парсек груп“. Компанията е разположила на мястото на ул.“Шишман“, на което трябва да бъдат пейките, дървените елементи за техния монтаж.
По проекта се предвижда поставяне на градско обзавеждане (пейки) близо до двете училища – 133. СУ „Ал. Пушкин“ и 7. СУ „Св. Седмочисленици“.

Столичната община изиска от строителя да премести елементите от пешеходното пространство.

Дирекция “Контрол на общественото строителство” е започнала проверка и при установяване на нарушения в организацията на работа на изпълнителя ще бъде наложена глоба.

Цялостното изпълнението на проекта има значителна забава на строителните дейности спрямо сроковете по договор. Максималната глоба за забава е 30% от договора, или около 1.6 млн. лв.

През октомври, още преди встъпването си в длъжност, кметът Васил Терзиев подаде сигнал до Европейската прокуратура за установени нередности в голяма част от ремонтите в София, описани в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Сигналът включва установени нередности, включително по възлагането на ремонтите в Зона 2 и Зона 4. Зона 2 включва и частите от ул. "Цар Шишман" и ул. "6-ти септември”, които се ремонтират от „Парсек груп”, за сумата от 5 348 158 лв. без ДДС. Миналата седмица управляващият орган на програмата наложи санкция в размер на 217 346 лв., по този договор, сключен през 2022 г.", съобщават от Столичната община.
БГНЕС