ДСБ ще сезира прокуратурата за въведеното „военно положение в столицата
ДСБ ще сезира прокуратурата за въведеното „военно положение в столицата / снимка: БГНЕС, архив

ДСБ ще сезира прокуратурата за ограничаването на достъпа до центъра на София, заяви пред журналисти в Столичния общински съвет /СОС/ ген. Атанас Атанасов по повод на ситуацията в столицата.

Такива несъразмерни мерки за сигурност в София са абсурдни, няма такава обстановка, която да изисква подобни мерки, каза Атанасов. По думите му, ако някой иска да въвежда военно положение в столицата, да го направи по съответния ред и да затвори центъра.

Общината ежедневно приема граждани, а полицията не ги пуска да стигнат до сградата на Столичната община, отбеляза Атанасов. Той каза, че зоните за сигурност в града са определени със закон.

Според съветника от ДСБ някой от МВР си позволява въпреки закона да определя други зони, което е недопустимо. Трябва да реагираме срещу това беззаконие, коментира Атанасов. Той призова и кмета да се присъедини към сигнала на ДСБ до прокуратурата.

Кметът носи отговорност за сигурността и реда, когато някой по безспорен начин си надвишава правата, единственият начин е да се сезира прокуратурата, отбеляза Атанас Атанасов.