/ Thinkstock/Getty Images
Столицата може да има обществени велосипеди до края на годината. Проектът предвижда 33 станции с около 400 колела, които ще бъдат разположени в централната част на София.

Съдът класира участник, който да развие и управлява обществените велосипеди в София. Това каза зам.-кметът по транспорт в Столичната община Кристиан Кръстев.

„Към момента съм поканил участниците, за да уточним детайли по отношение на подписване на договора. В момента класираните на първо място имат претенции по отношение на промяна на обстоятелствата, заради стартираната преди доста години концесия. Необходимостите и възможностите към този момент са различни, изискванията и очакванията на хората също са различни“, обясни той.

Зам.-кметът каза, че още тази година обществените велосипеди могат да станат факт, стига да бъде постигнат консенсус.

„В момента, в който намерим консенсус тогава ще входираме предложението в Столичния общински съвет, който да го гласува“, заяви Кръстев.

Борбата на Столичната община да въведе тази възможност е от 2016 г., но заради обжалване на един от участниците и съдебни процедури това се отложи с години. Проектът предвижда градските велосипеди да бъдат разположени на специални стоянки. На 33 станции ще могат да се обменят до 400 велосипеда.

Те ще са разположени в централната част на града, а първият половин час от ползването им ще е безплатен. След това цената ще е 1 лев на час. Всички велосипеди ще са оборудвани с GPS-и, за да може да се следи местоположението им и да се осигури охраната им. Концесионерът ще трябва да инвестира 1.6 млн. лв. за минимум осем години, като за осигуряване на приходи му се предоставят 150 места за външна реклама.
БГНЕС