Цената на билета за градския транспорт в София може да се повиши
Цената на билета за градския транспорт в София може да се повиши / снимка: Sofia Photo Agency
Цената на билета за градския транспорт в София може да се повиши
68755
Цената на билета за градския транспорт в София може да се повиши
  • Цената на билета за градския транспорт в София може да се повиши

Цената на билета за градския транспорт в София може да се повиши

Възможно е увеличение в цената на билета за еднократно пътуване в градския транспорт в столицата. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти, повреме на днешното заседание на Столичния общински съвет. По думите и все още не е ясно в какъв размер ще е увеличението, но предложението за промяна в тарифната политика за пътуване в градския транспорт ще бъде внесено през януари или февруари месец идната година.


Само ден, след като заместник-кметът по транспора в Столична община Любомир Христов заяви, че цената на билета за градския транспорт ще скочи, Фандъкова бе категорична, че към момента такова решение няма, но не отрече възможността това да се случи.

"Обсъжда се поредният доклад за стабилизиране на състоянието на градския транспорт, като част от реформите включват и промени в тарифната политика. Такава беше направена миналата година и имаше промяна в картите, без да се променя цената на билета", припомни Фандъкова. В момента се подготвя нова промяна в тарифната политика, а дали ще има промяна в цената на билета още не е ясно, каза столичният кмет.

По думите на кмета е необходимо да бъдат направени сериозни анализи и изчисления преди да се пристъпи към повишаване на цената на билета. Градоначалникът напомни, че цената на превозния документ за еднократно пътуване не е променяна от пет години, а междувременно са се повишили цените на горивата и инфлацията. Становището на Фандъкова е, че каквато и промяна на цената на билета да се предложи, не трябва да се повишават цените на най-търсените, основни карти за пътуване.

Последната промяна на цената на билета е от 2008а година, когато от 70 стотинки тя скочи на 1 лев.