/ БГНЕС, архив
Борим мръсния въздух в столицата с безплатен градски транспорт
92324
Борим мръсния въздух в столицата с безплатен градски транспорт
  • Борим мръсния въздух в столицата с безплатен градски транспорт
Безплатен градски транспорт и ограничение на автомобилите в най-натоварените зони на София. Това предвиждат мерките за справяне с мръсния въздух в столицата, които от "Московска"33 планират да въведат.

Във Facebook кметът на столицата Йорданка Фандъкова поясни, че ще бъде завишен контролът на техническите прегледи на колите, а тези, които са без катализатор и с нива на замърсяване над допустимите - директно ще бъдат спирани от движение.

Столичните квартали с най-мръсен въздух са „Павлово” и „Хиподрума”

След като София се нареди на челните позиции по мръсен въздух, местната власт е решила да въведе безплатно пътуване в градската мрежа и да ограничи движението на автомобилите. От Столична община ще предложат и законодателна промяна, която да позволи поставянето на стикер, който да обозначава екологичния клас върху всеки автомобил.

Ще бъде въведена и система за ранно предупреждение на гражданите при прогнозни високи нива на фините прахови частици, което да позволи предприемането на навременни мерки.

Предвижда се и създаване на местна система за мониторинг на въздуха. Общината ще проведе и информационни кампании за вредното влияние върху качеството на въздуха при отопление с твърдо и течно гориво. Ще бъдат изградени и зарядни станции на територията на София, където екоавтомобилите ще могат да се зареждат.