/ ThinkStock/Getty Images
Пет километра от третата линия на метрото се очаква да бъдат завършени през 2019-та според финансовите разчети на Столичната община. Кметът Йорданка Фандъкова представи проектобюджета на Общината, в който са заложени още ремонт на част от булевард „България“ и други големи пътни връзки. Данъкът за две трети от регистрираните в София автомобили ще скочи, заради промени в националното данъчно законодателство. От  Общината планират още да построят или ремонтират и 15 детски градини.

София с рекорден бюджет за чистота за догодина

С малко над милиард и половина ще разполага Столичната община през 2019-та, показва проектобюджетът на администрацията. За транспорт ще отидат 550 милиона, а кои са прироритетните ремонти обяснява кметът Йорданка Фандъкова:

"Разширението на ул. "Филип Кутев", последния участък от бул. "Монтевиедо" при новата метростанция, южното платно на бул. "Тодор Каблешков" от бул. "България до ул. "Костенски водопад", "Пробив бул.Д-р Петър Дертлиев". Искрено се надявам да можем да реализираме връзките със северна скоростна тангента. На финала са учредителните процедури за източната тангента, участъкът до бул. "Владимир Вазов", ул. "Първа българска армия", бул. "Президент Линкълн" в "Овча купел", ул. "Народно хоро" също в "Овча купел", ул. "Житница". Реконструкцията на бул. "Скобелев" и транспортния тулен на НДК, основен ремонт на ул. "Кукуш" и други", обясни Фандъкова.

Столична община инвестира в сензори за качеството на въздуха

Метро от "Красно село" до "Патриарх Евфтимий" трябва да има до края на 2019-та, стана ясно още от думите на Йорданка Фандъкова. Други 19 милиона пък ще бъдат инвестириани в строителство и ремонт на детски градини:

"Предстои да започне строителство на детска градина в кв. "Манастирски ливади" и "Изток". Продължаваме строителството на детската градина в кв. "Кръстова вада". Предстои строителство на детска градина в Нови искър, две сгради в район "Студентски", в "Овча купел", в "Горна баня" предвиждаме нови детски градини, както и в "Подуене". Реконструкция и разширение на детски градини, заедно с изграждане на физкултурни салони сме планирани в район "Искър", "Красно село", "Павлово", "Княжево", "Люлин" и "Изгрев"", подчерта още кметът.
 
Приходите от данъци се запазват на нивата от 2018-та, тъй като увеличението на данъка за 2 трети от регистрарините в столицата автомобили ще се коменсира от намалението на данъка за останалата една трета, изчисляват още от общината.