Административният съд на София решава на 18 ноември за повторното броене
Административният съд на София решава на 18 ноември за повторното броене / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Административният съд на София решава на 18 ноември за повторното броене
46973
Административният съд на София решава на 18 ноември за повторното броене
  • Административният съд на София решава на 18 ноември за повторното броене

Административният съд на София ще решава на 18 ноември дали повторно да бъдат преброени бюлетините от изборите за кмет на столицата. Искането бе отправено от оспорващите резултатите от вота - партия „Зелените", кандидатът на БСП Георги Кадиев, кандидатът на Синята коалиция Прошко Прошков и Андрей Георгиев. До 18 ноември съдът ще се произнесе и за това дали по делото трябва да се назначат съдебни експертизи за прозрачността на бюлетините и за колко време могат да гласуват над хиляда души в една избирателна секция за 13 часа.

От страна на Йорданка Фандъкова и ОИК оспориха искането, като цитираха решение на Конституционния съд от 2009 година, според което има само един начин на преброяване и това е ръчният, който се прави от членовете на ЦИК. Адвокат Искра Ангелова каза: „Ако разликата беше минимални гласове, можем да допуснем, че при извършените нарушения, които се твърдят от жаблоподателите, това би могло да обърне резултата. Ако разликата е 12 глава, очевидно, че ако се представят доказателства, че има опорочени шест или седем вота, това определено би могло да обърне резултата, но тук разликата е огромна".

Жалбоподателите обаче твърдят, че не е нужно да има толкова много нарушения, тъй като, ако има разлика под 15 000 гласа, то това би могло да доведе до балотаж. Адвокат Десислава Димитрова: „Ние прегледахме представената до вчера сутринта част от избирателните списъци и смятаме, че едно допускане на допълнително преброяване ще доведе до различен резултат".

Това е едно от делата в Административния съд за касиране на местния вот. По другото дело жалбоподателите са същите, но се противопоставят на решението на ОИК за резултатите от изборите за общински съветници в София.