750 000 лева кръвнина искат родителите на момичетата, затрупани под руините на сградата на Алабин
750 000 лева кръвнина искат родителите на момичетата, затрупани под руините на сградата на Алабин / БГНЕС

Софийски градски съд даде ход на делото за срутената сграда на столичната улица "Алабин", която уби две млади жени.

По време на съдебното заседание присъстваха трима от общо четиримата обвиняеми по делото. Четвъртият обвиняем, който не се яви, е строителят Манчо Антонов.

Четирима на подсъдимата скамейка за сградата убиец на ул. "Алабин"

Само един от обвиняемите пожела да бъде изслушан - архитектът Николай Симеонов. Той обясни, че неговата фирма е имала договор с фирмата "Хрисома", която е собственост на друг от обвиняемите - Георги Кирчев, който е и собственик на срутилата се сграда на "Алабин".

750 000 лева кръвнина искат родителите на момичетата затрупани под руините на сградата на "Алабин"
netinfo

"Знаем, че има възложено проектиране, но не от мен и за тази цел сградата трябваше да бъде почистена", обясни Симеонов. Той бе категоричен пред съда, че в деня на падането на сградата не е извършван никакъв демонтаж.

Съдът върна делото на прокуратурата за сградата убиец на ул. „Алабин”

От друга страна призна, че сваляне на мазилки по стените е било част от договора със строителната фирма ЕТ "Медия Манчо" на другия от обвиняемите, а именно строителят Манчо Антонов. Архитект Симеонов подчерта, че не е възлагал да бъдат премахвани тухлени стени в сградата. "Никъде никой не е възлагал събаряне на носещи стени", повтори няколко пъти архитектът.

Общо 750 000 лева обезщетение поискаха родителите на Петрина и Деница, които загинаха под руините на сградата на улица "Алабин".

Разпитани бяха и майките на двете момичета. Снежанка Георгиева, майка на Петрина, разказа как е отгледала детето си сама от 7-годишна възраст. Тя научила за трагедията от Александрина Чемишева, майка на загиналата Деница. След случилото се здравето на жената силно се влошило.

"Дъщеря ми завърши с отличен успех музикалната гимназия както и консерваторията със специалност "Пиано и оперно пеене", каза Чемишева.

750 000 лева кръвнина искат родителите на момичетата затрупани под руините на сградата на "Алабин"
netinfo

Пететажната сграда в центъра на София се срути на 19 септември 2006 г. За смъртта на двете момичета - 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова, които загинаха под развалините, са обвинени четирима души - собственикът на сградата Георги Кирчев - управител на фирма "Хрисома", собственик на сградата, инж. Петър Петров, натоварен да контролира ремонта на сградата, Николай Симеонов - управител на А3-Архитектура и изпълнение и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ "Медия Манчо".

Две жени загинаха при срутване на сграда в София

Повече от 6 години след инцидента - през ноември 2012 г., Софийски градски съд повдигна обвинения за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие. През май м.г. частично бе прекратено наказателното производство по случая и делото бе върнато на Софийска градска прокуратура за продължаване на процесуалните действия.

Източник: БГНЕС