33 детски градини и 19 училища се ремонтират през лятото в София
33 детски градини и 19 училища се ремонтират през лятото в София / снимка: БГНЕС, архив

33 детски градини и 19 училища ще бъдат ремонтирани през лятото, каза зам.-кметът на София Ирина Савина, като уточни, че ремонтите ще приключат до началото на септември. Предвижда се в училищата да бъде подменена дограмата, да се ремонтират покриви, санитарни възли, ВиК и отоплителни инсталации, а в детските градини ще се подменят и кухненски блокове.

През тази година се очаква около 1700 нови места да бъдат осигурени, след строителството на нови сгради и разширение към съществуващи детски градини. Обмисля се и осигуряване на допълнителни средства за нови 15 групи за около 400 деца. Те ще са в сгради на  частни училища с изтекли договори през годината, които ще се преустроят за нуждите на общински детски градини. Новите групи ще са в районите „Студентски", „Младост", „Красна поляна", „Изгрев" и „Връбница". В момента се изготвят и 40 работни проекти за нови и разширения към съществуващи детски заведения в районите: „Средец", „Красно село", „Оборище", „Сердика", „Слатина", „Изгрев", „Лозенец", „Илинден", „Надежда", „Искър", „Младост", „Витоша", „Овча купел", „Люлин", „Връбница" и „Кремиковци".

Днес Савина, заедно с кмета на район „Младост" Петко Дюлгеров, провери хода на строителните работи за сградата на нова детска градина на ул. „Свето Преображение"2 в жк „Младост-3". Изграждането на детската градина, която ще приеме над 150 деца, се извършва по проект и съобразно графика на строително-ремонтните работи. Предвижда се изпълнението да приключи до края на септември 2010 г. Детската градина ще бъде за две яслени и четири градински групи, ще има физкултурен салон и плувен басейн.

Зам.-кметът Ирина Савина посети и новопостроената детска градина на ул. „Полк. Серафимов"2, която ще бъде за една яслена и две градински групи. Тя е собственост на Министерство на отбраната. В  момента е в ход процедура по прехвърляне на собствеността от Министерство на отбраната на Столична община. Очаква се до месец да бъде взето решение от Министерски съвет. След прехвърлянето на собствеността ще се прецени каква бройка деца на служители на Министерство на отбраната ще бъдат приети и каква ще бъдат за свободен прием.

Обсъжда се възможността децата от ОДЗ 19 в район „Младост", която е построена от екструдирани панели през 80-те години на миналия век, да бъде ремонтирана. Ако бъдат осигурени средства за строително-ремонтнните работи и започне строителство, децата ще бъдат прехвърлени в новата детска градина на ул. „Полк. Серафимов"2. В момента се извършва количествено-стойностна сметка, с цел да се установят необходимите средства за реконструкция на сградата.