157 нередовни пътници са глобени при масирана акция в градския транспорт
157 нередовни пътници са глобени при масирана акция в градския транспорт / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Шест глоби за нередовни пътници наложиха контрольорите само за час
50920
Шест глоби за нередовни пътници наложиха контрольорите само за час
  • Шест глоби за нередовни пътници наложиха контрольорите само за час

157 са санкционираните нередовни пътници в столичния градски транспорт по време на масирана акция в София. Това съобщи за Дарик директорът на Центъра за градска мобилност Николай Костов. 11 са глобите с билети от по 10 лв., наложени са 21 акта за по 70 лв. и 16 констативни протокола.

Проверки се правят в районите на бул. "Ботевградско шосе", кв. "Герена", кв. "Левски", р-н "Надежда", "Гара Искър", ж.к. "Младост", участъка "Бакърена фабрика", бул. "Гоце Делчев" и ж.к. "Дружба".

Проверката е обхванала и шофьорите - дали продават билети. Ако не го правят, им се налага глоба, обясни Найден Найденов, инспектор по редовността на пътниците. Само тази сутрин са съставени шест акта и са наложени 16 глоби от един от проверяващите екипи, разказа контрольорът Тошко Тодоров.

Нередовните пътници, които бяха глобени, признаха, че пътуват без билет, защото нямат пари да си го купят.

Жалбоподателят Пламен Иванов се оплака в КЗД от системна дискриминация от страна на служителите на Центъра за градска мобилност. Според него контрольорите в столичния градски транспорт системно не глобяват нередовните пътници, ако са от ромски произход. Контрольорите обаче споделиха, че в кварталите със засилено ромско население се налага проверките да се извършват с полиция.

Засилени проверки в градския транспорт имаше и през януари. По време на акцията броят на санкционираните нередовни пътници се увеличи с 30%. Екипите извършваха проверки на две смени по 16 основни линии на масовия градски транспорт в кварталите "Христо Ботев", "Красна поляна" и "Враждебна". Акцията и тогава беше съвместна с Общинска полиция и СДВР.