/ iStock/Getty Images
За последните десет дни служителите на Регионална дирекция по горите - София съставиха 11 акта за установени нарушения по Закона за горите, съобщиха от дирекцията.

От извършените над 330 проверки за периода от 23 март до 2 април горските инспектори са задържали близо 60 куб. м дърва за огрев, две моторни превозни средства, две каруци, бензиномоторен трион.

Откриха древна гора на 90 милиона години край Южния полюс (СНИМКИ)

На територията на Държавно горско стопанство Годеч служителите са установили складирани и подготвени за извозване 50 куб. м немаркирани букови дърва за огрев. Дървесината е задържана, като работата по случая продължава.

Незаконни сечи в частни горски територии на над 30 дървета са установени в землищата на с. Долни Пасарел и с. Говедарци, общ. Самоков.

Близо 160 са проверените за периода превозни средства, превозващи дървесина. На нарушители, транспортиращи немаркирани и непридружени с превозен билет дърва за огрев, служителите са съставили 5 акта.

Дърветата, които пречистват най-добре въздуха от замърсяване

Проверки са извършени на 55 сечища и в 54 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина. Проверени са физически лица, като в с. Големо Малово, общ. Драгоман са съставени три акта за съхранение на немаркирани и без превозен билет дърва за огрев. Дървесината в размер на 3,5 кубически метра е задържана.

Въпреки усложнената епидемична обстановка, горските служители в цялата страна продължават да изпълняват отговорно дейността си за опазване на горските територии, се посочва в съобщението.
БТА