/ iStock/Getty Images
Преди около 90 милиона години умерена дъждовна гора е израсла близо до Южния полюс, съобщи ЮПИ. Учени се натъкнаха на фосилизирани следи от древна дъждовна гора в сърцевината на седименти от морското дъно, събрани близо до ледника Пайн айлънд в западната част на Антрактида.

Сеизмични данни навеждаха на мисълта, че пластът седименти е уникален, но учените не очакваха да попаднат на останки от гора от кредата. "Откриването на този добре съхранен пласт горска почва е като печалба от лотарията. Не знаехме за съществуването му по-рано", заяви експертът по палеоекология Улрих Салзман от университета на Нортъмбрия в Англия.
 

Сред пластовете седименти Салзман и колегите му открили корени, полен, спори и останки от цъфтящи растения. Учените използвали различни останки от растения, за да си създадат цялостна представа за древната гора в Антарктида.

"Става въпрос за лонгозна гора, доминирана от иглолистни дървета и папрати. Била е сходна с днешни гори в Нова Зеландия. Летните температури са били около 19 градуса Целзий, а температурата на водата в реките и мочурищата е достигала 20 градуса Целзий", поясни Салзман.

Специалистите смятат, че дъждовната гора край Южния полюс е просъществувала до олигоцена, преди да се фрагментира преди около 20 милиона години. Антарктида и Южният полюс са се преместили малко през последните 90 милиона години, но тектонските движения не са били от значение за появата и изчезването на въпросната древна гора. Появата й е била възможна благодарение на климатични промени.
 

Средната креда е сред най-горещите периоди в историята на Земята. Атмосферата е съдържала голямо количество въглероден диоксид, а морското ниво е било с над 100 метра по-високо от днешното. Учените се надяват, че резултатите от изследването им ще помогнат на климатолози да подобрят моделите си, които целят да се прогнозира ефектът от днешните климатични промени, дължащи се на човешката дейност.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".
БТА