Ямбол
Ямбол / община Ямбол
Над 3000 маскирани превзеха Ямбол в съботния и неделния ден по време на кулминацията на ХІХ Международен маскараден фестивал „Кукерландия – 2018“. Пищните дефилета на кукери, сурвакари, бабугери и дервиши продължават и днес в Градския парк на Ямбол, превърнат в Кукерград - с изобилие от атракции, скари и базари.

Вчера в Парада на маскираните се представиха общо 42 групи от цяла България, както и чуждестранните гости от Румъния, Гърция, Молдова, Турция и участниците от Институт „Конфуций“ към Великотърновския университет. Днес оглушителното  кукерското шоу продължава с представянето на още над 30 групи от всички краища на страната. Късно вечерта ще станат ясни и тазгодишните победители, за което има грижата 8-членното жури, председателствано от проф. Георг Краев.

Ямбол
община Ямбол


Освен зрелищното дефиле, демонстрирало невъобразимо богатата палитра от маскарадни традиции от цялата страна, съботният ден поднесе на гостите на фестивала колоритния концерт на чуждестранните участници и празникът, посветен на Сирни Заговезни - с прескачане на огън и мятане на огнени стрели, хамкане с халва, гигантска баница и кръшни хора до късно вечерта.

Ямбол
община Ямбол


В 2018 г. „Кукерландия“ е по-мащабна и по-пищна от всякога, а настроението прелива във всички точки на фестивала. Допълнението тази година е и новата, трета сцена на пл. „Освобождение“ с кулинарните изложби и работилници около нея. Освен рекорден брой групи, събитието събра в четирите си дни многобройни изложби, концерти, атракции, карнавални шествия, артистични инсталации и ателиета. Емблематичният за Ямбол Безистен приюти уникална изложба от автентични кукерски маски и облекла, характерни за този край, а фотодокументална експозиция връща назад към бита и колорита в празниците на хората от града и региона. Официалното откриване бе в петък с най-новия спектакъл на ансамбъл „Чинари“ – „Мистичен ритъм“, който бе показан за първи път на външна сцена след премиерата му в НДК в края на милата година.

Ямбол
община Ямбол



Звънкият празник, наречен „Кукерландия – Ямбол 2018“ продължава с пълна сила и днес и очаква своите гости в Кукерград. Деветнадесетото издание на фестивала се провежда под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова.