Знамето на общината и ръкавици за олимпиеца Даниел Асенов
Знамето на общината и ръкавици за олимпиеца Даниел Асенов / netinfo

Тунджанският боксьор Даниел Асенов, който спечели олимпийска квота и златен медал в категория до 52 килограма на квалификационния турнир в Баку /Азербайджан/, бе посрещнат в община „Тунджа"- Ямбол със знамето на общината и нови боксови ръкавици. На тържеството той бе със своя личен треньор Димитър Мутафов. И двамата - състезателят и треньорът, изразиха своята радост от спечелената квота и подчертаха, че без клуб „Априлец" и съдействието на община „Тунджа" за развитието на клуба и спорта, успехите в бокса не биха били възможни. Даниел Асенов даде дума, че ще отнесе знамето на общината в Бразилия и там ще го развее.

Даниел е от село Кукорево, община „Тунджа" започва да тренира в боксов клуб „Априлец", при Димитър Мутафов, който и досега му е личен треньор. Зад успехите на младия спортист стоят много труд, постоянство и усилия в залата, където тренировките му водят треньорите Димитър и Тодор Мутафови.
Боксовата кариера на Даниел Асенов се развива стремоглаво през 2014 година, когато печели редица награди, част от които са:
- вицешампион на Европа в първенството за младежи в Загреб;
- шампион от международния младежки турнир в Румъния;
- пето място в Световното първенство по бокс в София ;
- пето място на олимпийския боксов ринг за младежи в Нанджинг, Китай;
- златен медалист от Държавен личен шампионат;
- най-добър боксьор на България за 2014 година
През 2015 г. на Европейското първенство по бокс в Самоков Даниел става шампион, но вече при мъжете, в категория до 52 кг. През същата година печели бронзови медали на международния турнир за мъже в албанския град Шкодра и от турнира Странджата.
Печели две първи места, едното на държавния шампионат за младежи до 18 години в София, а другото в първи кръг на Държавното лично-отборно първенство и купа България за мъже в Плевен.
Даниел е избран за № 1 при младите спортисти на България за 2015 г. в анкета на Viasport.bg, зае място и в Златната десетка при големите състезатели. Също така, наред със световната и европейска шампионка в кану-каяк Станилия Стаменова, се подреди в Топ 10 в 43-то допитване на Българската телеграфна агенция „Спортист на Балканите" за 2015 г. сред националните информационни агенции на страните от региона.
Наградите за младата тунджанска надежда продължиха и на церемонията на Министерството на младежта и спорта „Нощта на шампионите". Там европейският шампион по бокс Даниел Асенов беше отличен като най-добър млад спортист до 23 години на България за 2015 година. Той получи 10 000 лева от Министерството на младежта и спорта и Българския спортен тотализатор и изрази надежда, че успехите му ще продължат и през новата година.
През тази година Даниел Асенов спечели заслужен златен медал от 67-то издание на международния боксов турнир „Странджата", който се проведе в зала „Универсиада".