Животновъди искат оставката на министър Мирослав Найденов
Животновъди искат оставката на министър Мирослав Найденов / Дарик Сливен

Оставката на министърът на земеделието Мирослав Найденов поискаха над 50 животновъди от област Сливен на мирен протест. Те са изброили 11 причини за искането си, сред които неполучените от значителна част от стопаните субсидии за глава животно за 2010 г.; налагането на санкции за бъдещи периоди за кампания директни плащания 2010 г. заради проблеми между новата ортофотокарта и слоят с площи, подходящи за подпомагане; облагането на европейските субсидии и националните доплащания с 10% данък печалба и др.

Въпреки многото срещи и разговори, в това число с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на финансите Симеон Дянков, поетите обещания и ангажименти не се изпълняват - изтъкват животновъдите. „Ние вече не сме партньори с министерството на земеделието, месеци вече чакаме да се обърне внимание на проблемите ни и поставените при различните срещи искания" - заявиха сливенските животновъди.

На 21 януари животновъдите се събират в столицата на национален протест, като след днешните демонстрации в по-големите градове в страната ще бъде решено дали ще се съберат през министерството на земеделието и храните или пред министерски съвет.

В разпространените искания животновъдите изтъкват още, че българският фермер никога не е бил в по-трагично положение, толкова данъчно обременен, санкциониран и подтикван към унищожение.