Жени-туристки от Стралджа ще развеят трибагреника в Сърнена гора
Жени-туристки от Стралджа ще развеят трибагреника в Сърнена гора / Пресцентър Община Стралджа

За поредна година жени-ентусиастки тръгнаха на зимен туристически поход, посветен на 3 март - Националния празник на България и на 8 март - Деня на жената. От 2 до 4 март 30-те жени от Стралджа ще се разходят из Сърнена гора.

В първия ден  ще се придвижат с ж.п. транспорт до Ст.Загора, където ще вземат участие в тържествата, посветени на Националния празник. Предвидено е пеш  да стигнат до Аязмото, кадето ще преспят, ще се разходят и до с. Дъбрава.

В групата има баланс между всички възрасти - заедно с ветерани-туристки ще крачат и по-млади.  Жените имат намерението да развеят националния трибагреник по пътеките на български герои. „Маршрутът, който избрахме, е свързан с героичното ни минало. Искаме да усетим тръпката от събитията по време на Освобождението, да се заредим с патриотизъм”, каза  преди тръгването Кина Кунева, главен организатор на дамския поход.

Инициативата за провеждането на този вид туризъм води началото си от 1975 г., когато първата женска туристическа група с водач Едрьо Шедерски е изкачила вр. ”Българка” в Сливенския Балкан.Организаторите се стараят да не повтарят маршрути.